Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Σκηνικό Ιμίων στη Ρω...

Τουρκικό τουριστικό σκάφος εντοπίσθηκε σήμερα το απόγευμα σε ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Ρω.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στο σκάφος επέβαιναν εκτός του κυβερνήτη, τέσσερα άτομα, όλοι Τούρκοι υπήκοοι, τα οποία κατά δήλωσή τους είχαν την ιδιότητα του δημοσιογράφου, του τηλεοπτικού σταθμού Ι.Η.Α. Το σκάφος απέπλευσε ύστερα από έλεγχο και συστάσεις ανδρών του Λιμενικού, που έσπευσαν επί τόπου.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιχείρησαν για δεύτερη φορά να στοιχειοθετήσουν νέα αμφισβήτηση για την κυριαρχία της νησίδας. Ομάδα δημοσιογράφων της εφημερίδας “Σαμπάχ” ισχυρίζεται ότι συνελήφθη κοντά στο “απροσδιορίστου κυριότητας” -όπως το χαρακτηρίζει – νησί της Ρω και οδηγήθηκε πίσω στο Κας της Τουρκίας.
Διαφορετική εκδοχή για τα γεγονότα προβάλλουν από το λιμενικό σώμα και το ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πηγές των υπουργείων Άμυνας και Ναυτιλίας διαψεύδουν ότι έγινε οποιαδήποτε σύλληψη, αλλά και ότι ενεπλάκησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό.
Όπως εξηγούν, στις 18:02 πλωτό του λιμενικού που εκτελεί περιπολίες στην περιοχή προσέγγισε τουρκικό τουριστικό σκάφος, το οποίο έπλεε κοντά στη Ρω. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι λιμενικοί έβλεπαν επιβάτες του τουρκικού καραβιού με κάμερες να βιντεοσκοπούν το νησί και τους ζήτησαν να απομακρυνθούν, χωρίς όμως ανταπόκριση.
Δεκαπέντε λεπτά αργότερα και ενώ οι λιμενικοί καλούσαν το τουρκικό πλοίο να αποχωρήσει εμφανίστηκε στην περιοχή και άλλο τουρκικό σκάφος, αυτή τη φορά της τουρκικής ακτοφυλακής, που παρακολουθούσε διακριτικά σε απόσταση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για δύναμη της τουρκικής ακτοφυλακής που εδρεύει στο Κας, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο.
Τελικά, όλοι αποχώρησαν από την περιοχή γύρω στις 18:30.

Τόσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και η τουρκική κυβέρνηση δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο.

Χθες Δευτέρα το «κανάλ D» με εικόνες από τη Ρω και το φυλάκιο που βρίσκεται εκεί υποστήριζε ότι «η Ελλάδα, με ένα νέο τετελεσμένο, οικειοποιήθηκε μια νησίδα που δεν ανήκει σε κανέναν».

Το ρεπορτάζ ενέτασσε τη Ρω μεταξύ των «απροσδιορίστου κυριότητας» νησίδων και υποστήριζε ότι «η νησίδα δεν είναι έδαφος ούτε της Τουρκίας, ούτε της Ελλάδας και ήδη απαγορεύεται ο εποικισμός της και η εγκατάσταση στρατιωτών».


Στιγμιότυπο από τη στιγμή άφιξης του σκάφους του Λιμενικού, όπως μεταδώθηκε σε βίντεο του τουρκικού πρακτορείου Ihlas

Στήνουν προβοκάτσια;

Στο ότι η δημοσιογραφία στην Τουρκία παίζει σημαντικό προπαγανδιστικό ρόλο, είναι γνωστό, όπως εξάλλου συμβαίνει και στα περισσότερα κράτη του κόσμου.
Το ότι όμως, η δημοσιογραφία εμπλέκεται άμεσα σε ζητήματα ειδικών υπηρεσιών και δεν διστάζει να συμμετάσχει (έστω και κατ' όνομα) σε καταστάσεις όξυνσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι μία επαναλαμβανόμενη παράμετρος κατά τα τελευταία χρόνια, που δυστυχώς τείνει να γίνει και κανόνας, η οποία αποδεικνύει πως η δημοσιογραφία στην Τουρκία συμμετέχει σε προβοκάτσιες (παντός είδους;) οι οποίες "παραγγέλλονται" εκ των άνω... (ΜΙΤ, Εργκένεκον, Στρατός, Κυβέρνηση).
Έτσι, σκηνικό «έντασης» στήνουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Η νέα Τουρκική μεθόδευση καλλιεργείται με την συνταγή Ιμίων... Τα Τουρκικά κανάλια ως εμπροσθοφυλακή αρχίζουν και καλλιεργούν κλίμα "ανακαλύπτοντας" την Ελληνικη στρατιωτική παρουσία σε νησί 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου χωρίς μόνιμους κατοίκους (δείτε το σχετικό βίντεο) . Υποβλητική μουσική, αποκλειστικά πλάνα στρατιωτικού φυλακίου όπου υπάρχει και στρατιώτης.


Η συγκεκριμένη νησίδα πιθανότατα θα αποτελέσει την αφορμή με το σκεπτικό της παραβίασης του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος στο Αιγαίο (ως προς τους διεθνείς οργανισμούς) και ως κατειλημμένο Τουρκικό έδαφος (για εσωτερική κατανάλωση)...
Η έλλειψη οποιουδήποτε οικονομικού ενδιαφέροντος αλλά και αμάχων εγγυάται την ανυπαρξία διεθνών αντιδράσεων και την πολιτική "ίσων αποστάσεων" όπως ακριβώς με τα Ίμια. Το θέμα όμως είναι βαθύτερο εάν η Ελλάδα εξαναγκαστεί για πρώτη φορά να αποσύρει στρατιωτική δύναμη από Ελληνικό έδαφος.
Αντιλαμβάνεστε τη σημασία που είχε η παρουσία έστω και ενός ανθρώπου, της Κυράς στο νησί. Καταλαβαίνετε πως ακόμη και ένας αποφασισμένος άνθρωπος μπορεί να αναχαιτίσει έναν ολόκληρο ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό...

Πηγές: antinews kostasxan olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: