Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Δημοσκόπηση. 6 εβδομάδες μετά τίς εκλογές καί ενώ παίζει χωρίς αντίπαλο, η κυβέρνηση αρχίζει να χάνει την εμπιστοσύνη τών πολιτών.

"Μαύρα μαντάτα" για το Πασοκ, πριν ακόμη ...σαραντήσει.!

Το πρώτο προειδοποιητικό καμπανάκι φαίνεται να χτυπά για την κυβέρνηση μέσω του νέου Βαρόμετρου της Public Issue για την «Κ» και τον ΣΚΑΪ, το οποίο δείχνει σαφώς ότι το κύμα του αρχικού μετεκλογικού ενθουσιασμού της κοινής γνώμης διαδέχεται ήδη ο προβληματισμός των πολιτών για τους επόμενους μήνες.

Ετσι μόνον μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι οι «δυσαρεστημένοι» είναι πλέον σαφώς περισσότεροι (55%), από αυτούς που δηλώνουν ικανοποίηση από τη νέα κυβέρνηση (40%), ενώ σε σχέση με τον Οκτώβριο, περισσότεροι είναι και όσοι εκτιμούν ότι η «χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση». Αυτό πιστεύει το 60% των πολιτών (από 54% προ μηνός), ενώ κατά 5 μονάδες (από 34% σε 29%) έχουν μειωθεί και όσοι δηλώνουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ότι «όλα βαίνουν καλώς»....

Από το Βαρόμετρο επιβεβαιώνεται και ο λόγος της ανησυχίας των πολιτών, που δεν είναι άλλος από την οικονομία. Επτά στους δέκα πολίτες αναδεικνύουν το «οικονομικό» ως «το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας», ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι αντίστοιχες απαντήσεις για την ανεργία (από 40% σε 43%), προφανώς διότι κοινή είναι η αίσθηση ότι το μείζον αυτό πρόβλημα θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα. Ουδόλως απαρατήρητο επίσης περνά το γεγονός ότι το 63% προεξοφλεί αρκετές απεργίες και κινητοποιήσεις τους επόμενους 2-3 μήνες.

Με τα δεδομένα αυτά είναι προφανές ότι σχεδόν αποκλειστικά από τις αποφάσεις της στον τομέα της οικονομίας και κυρίως από τα μέτρα που εκ των πραγμάτων θα εξαναγκασθεί να λάβει, θα κριθεί το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση και όχι από τις άλλες επιλογές της που προκρίνει. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι τομείς, όπως η Παιδεία ή ακόμη και η λειτουργία του κράτους και της Διοίκησης, καίτοι αξιολογούνται ως προβλήματα από τους πολίτες, προκρίνονται ως σημαντικότερα μόνον από το 12% των ερωτηθέντων.

Η αίσθηση ότι η περίοδος ανοχής για την κυβέρνηση οδεύει προς το τέλος της ενισχύεται, άλλωστε, και από τις απαντήσεις που δόθηκαν στο γνωστό ερώτημα για την «καλύτερη κυβέρνηση της χώρας». Το 54% που είχε κερδίσει το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές, υποχωρεί σε 46%, ενώ αντίστοιχη αύξηση (από 28% σε 36%) παρουσιάζει το ποσοστό όσων κρίνουν αρνητικά και τα δύο κόμματα εξουσίας.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα της Ν.Δ., εξακολουθεί να είναι απογοητευτική, καθώς το 87% εκφράζει δυσαρέσκεια από τη λειτουργία της και μόνον το 6% ικανοποίηση. Οπως, ωστόσο, δηλώνουν οι ειδικοί, τα ποσοστά αυτά ουδόλως πρέπει να λαμβάνονται τοις μετρητοίς από τη Ρηγίλλης, πόσω μάλλον όταν αντίστοιχα ήταν και για το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του το 2007, δηλαδή μόλις προ διετίας.

Η δημοτικότητα αρχηγών, κομμάτων
Eξι εβδομάδες μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται με μεγάλη διαφορά στην παράσταση νίκης. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 84% και η Ν.Δ. μόλις 4%, εξέλιξη διόλου αναπάντεχη, καθώς ο χρόνος που έχει περάσει από την αναμέτρηση είναι περιορισμένος. Αυτό φαίνεται και στο ερώτημα περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, στο οποίο προηγείται με 56% ο κ. Γ. Παπανδρέου και ακολουθεί ο κ. Κ. Καραμανλής με 27%. Η απάντηση «κανένας από τους δύο», η οποία προεκλογικά συγκέντρωνε υψηλά ποσοστά, έχει πλέον περιοριστεί στο 13%.

Οι αναλογίες αυτές υπάρχουν και στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών. Πρώτος σε θετικές γνώμες είναι ο πρωθυπουργός με 74%, ακολουθεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας με 48%, ο κ. Καραμανλής με 40%, ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης με 37% και η κ. Αλέκα Παπαρήγα με 35%. Οι επιδόσεις του κ. Καραμανλή και της Ν.Δ. στην κοινή γνώμη είναι απολύτως δικαιολογημένες, με δεδομένες τις ραγδαίες ενδοκομματικές εξελίξεις. Ο τέως πρωθυπουργός έχει παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου και η συμμετοχή του στις μετρήσεις είναι τυπική. Εξάλλου, στο εσωτερικό της Ν.Δ. αυτή την περίοδο κυριαρχεί η εσωστρέφεια, γεγονός που επηρεάζει καθοριστικά ακόμη και την άποψη των ψηφοφόρων της. Τούτο προκύπτει και από τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, όπως καταγράφεται στο Βαρόμετρο. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει θετικές κρίσεις 69%, μειωμένες κατά 7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχη μέτρηση του Οκτωβρίου. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 43%, ο ΛΑΟΣ με 37%, το ΚΚΕ με 32% και η Ν.Δ. με 30%. Μεγάλη μείωση στις θετικές γνώμες σε σύγκριση με τον προηγούμενη μήνα, παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ (11 μονάδες) και το ΚΚΕ (7 μονάδες). Ελαφρά άνοδο (4 μονάδες) σημειώνει η Ν.Δ., ενώ αξιοσημείωτη σταθερότητα διακρίνουν τα ποσοστά του ΛΑΟΣ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100033_14/11/2009_337277

Δεν υπάρχουν σχόλια: