Περίεργα παιχνίδια έχει αρχίσει να παίζει το διαβόητο ΕΛΙΑΜΕΠ που χρηματοδοτείται με παχυλά κονδύλια από διάφορους κρατικούς φορείς δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους. Δεν αρκεί η «κατευναστική» πολιτική που συστήνει τόσα χρόνια να ακολουθήσουμε απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα για “να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με την Τουρκία” - πάντα «μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» φυσικά, και με την ευλογία των ΗΠΑ – τώρα αποφάσισαν να εμπλακούν και σε εξοπλιστικά παιχνίδια και να υποκαταστήσουν Επιτελεία, υπουργεία κλπ. Σε άρθρο του σε καθημερινή εφημερίδα, για τις ελληνορωσικές σχέσεις, χθες,ο Θάνος Π. Ντόκος γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ υποδύεται τον αναλυτή αμυντικού σχεδιασμού και υποκαθιστώντας ΓΕΣ, ΓΔΑΕΕ και υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καταφέρεται κατά της επιλογής του ΓΕΣ για το ρωσικό ΤΟΜΑ BMP-3HEL (!) γράφοντας σε καθημερινή εφημερίδα τα ακόλουθα πρωτοφανή:
«Υπάρχουν, όμως, σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων σε θέματα ενέργειας, οικονομικών, εξοπλισμών (αλλά όχι με επιλογές όπως τα ΒΜΡ-3, που δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις), πολιτισμού, αλλά και ευρωπαϊκής και περιφερειακής ασφάλειας, όπου οι δύο πλευρές διαπιστώνουν συχνά εγγύτητα απόψεων».
Δηλαδή ούτε η Διεύθυνση Πεζικού, ούτε το ΓΕΣ, ούτε η ΓΔΑΕΕ, ούτε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ξέρουν ποιες είναι οι προτεραιότητές τους, αλλά τις γνωρίζει ο Θάνος ο Ντόκος! Αφού λοιπόν γνωρίζει το ΕΛΙΑΜΕΠ ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας γιατί δεν καταρτίζουν αυτοί το ΕΜΠΑΕ και να το υποβάλουν στο υπουργείο προς εκτέλεση; Άδικα αμοίβονται από τον κρατικό πραϋπολογισμό;
Δεν πιστεύουμε φυσικά ότι ο Θάνος ο Ντόκος και το ΕΛΙΑΜΕΠ παίζουν παιχνίδι υπέρ συγκεκριμένων εμπόρων όπλων, κυρίως το γερμανικού λόμπι, που προσπαθεί να πουλήσει μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ στον Ελληνικό Στρατό. Αλλίμονο, τέτοια πράγματα δεν γίνονται και ειδικά από καθηγητές!
Αλλά η ανάλυση για τις ελληνορωσικές σχέσεις του καθηγητή Θάνου Π.Ντόκου δεν σταματά εδώ. Διατυπώνονται καινοφανείς θεωρίες περί «ορίων στην συνεργασία των δύο χωρών»!
Δεν διευκρινίζει φυσικά τι θα συμβεί αν παραβιάσουμε αυτά τα όρια, αλλά το αφήνει να αιωρείται: «Σε διμερές επίπεδο, θα πρέπει να έχουμε συναίσθηση των ορίων στη συνεργασία των δύο χωρών (σ.σ.: ο «κύριος καθηγητής» γενικός διευθυντής ενός ιδρύματος εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της χώρας θέτει θέμα ορίων στην συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας !!!). Η Αθήνα ούτε μπορεί να παίξει σημαντικά μεγαλύτερο ρόλο στο πλαίσιο των ρωσικών σχεδιασμών ούτε και θα έπρεπε να το επιδιώξει, αφού η ικανοποιητική διευθέτηση των σημαντικότερων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και η πορεία της ελληνικής οικονομίας εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Οι υπερβολικές προσδοκίες του πρόσφατου παρελθόντος οδήγησαν σε απογοητεύσεις».
Άξιος ο μισθός του, αλλά φαίνεται ότι αυτή την «συναίσθηση των ορίων στην συνεργασία των δύο χωρών» την έχει χάσει και ο πρωθυπουργός της χώρας ο Γιώργος Παπανδρέου και οι λοιποί υπουργοί, που κάνοντας απλά της δουλειά τους και σε τελική ανάλυση κάνοντας αυτά που τους υπαγορεύει το «ψυχρό» εθνικό συμφέρον, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή, αναζητούν την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων χωρίς … όρια.
Προφανώς το ΕΛΙΑΜΕΠ προτιμά την ανάπτυξη των σχέσεων “χωρίς όρια” μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο άρθρο του.
Εμείς απλά θα ρωτήσουμε: Πόσα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό απορροφά κάθε χρόνο το ΕΛΙΑΜΕΠ, ποιο έργο κάνει και ποιος αποφασίζει για τα κονδύλια που θα απορροφήσει. Θα επανέλθουμε για το θέμα πολύ σύντομα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Μοιραστείτε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου