Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Προς ματαίωση ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξ/πολης

Η απόφαση  της προηγούμενης κυβέρνησης να θέσει σε κίνηση τη διαδικασία των ενεργειακών αγωγών προκάλεσε ποικιλόμορφες αντιδράσεις από την πλευρά της Ουάσινγκτον.
Είναι γνωστές άλλωστε οι «πιέσεις» – υπέργειες και υπόγειες- που δέχθηκε τα προηγούμενα πέντε χρόνια.  Είναι γνωστόν -και δεν το έκρυψαν άλλωστε- ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν διατεθειμένες να επιτρέψουν την ενεργειακή-και όχι μόνο- ανεξαρτητοποίηση της Ελλάδας.

Όλες αυτές τις ημέρες οι διάφοροι αναλυτές (τρομάρα τους!) στον έντυπο Τύπο (γιατί ο ηλεκτρονικός ουδέποτε ασχολήθηκε σοβαρά μα αναλύσεις γεωπολιτικού φάσματος και οι ελάχιστες εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα), αποκρύπτουν ότι τελικά ο αγωγός Μπουρκάς -Αλεξανδρούπολης βαίνει προς ματαίωση. Μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ γεωπολιτική απώλεια για την χώρα μας και την Θράκη!

Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, ο οποίος συνοδεύοντας το Ρώσο Πρόεδρο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε ότι εξετάζεται η συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών αγωγών Μπακού-Τσεϊχάν και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά -όπως είπε και όπως δήλωσε- έχει σταματήσει να εξελίσσεται ως πρόγραμμα.

Μάλιστα! Δύο χρόνια τα γράφω, τα επισημαίνω, τα φωνάζω! Και τι έγινε; Σε μια χώρα που πήγαν να γίνουν κάποια βήματα εθνικής ανεξαρτητοποίησης από τα ατλαντικά συμφέροντα, οικονομικής ανάτασης της χώρας και γεωπολιτικής περιφρούρησης μιας  «επικίνδυνης» περιοχής (λόγω των γνωστών ορέξεων της Τουρκίας γι` αυτήν), έρχεται ο κ. Γ.Παπανδρέου ,ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, και  αυτά που είπε ….εξέπληξαν τους πάντες ανά τον κόσμο.

Πρώτη φορά υποψήφιος Πρωθυπουργός σε προεκλογική εκστρατεία ανέμειξε ένα κράτος σαν τη Ρωσία και μάλιστα με ένα τόσο επιθετικό και υποβαθμιστικό τρόπο, προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το έγραφα τότε και το επισήμαινα  ότι η προεκλογική «φαγούρα» και οι εξαγγελίες του κ. Γ. Παπανδρέου έρχονταν σε αντίθεση με τα εθνικά μας ενεργειακά -και όχι μόνο-συμφέροντα..

Και τώρα αποκαλύπτεται πλέον ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι ….προβληματικός!  Όχι για αιτιάσεις ουσιαστικές , αλλά λόγω του ότι -απ’ ότι αποκαλύπτεται πλέον - κάποιοι είναι δέσμιοι στη Ελλάδα αλλά και στην Βουλγαρία  των αμερικανικών σχεδιασμών και των αμερικανικών προτεραιοτήτων στην περιοχή μας.

Έχουμε μπει εδώ και 7 1/2 μήνες σε μια πορεία καθαρής υποτέλειας (ΔΝΤ, εξωτερική πολιτική) στον αμερικανοατλαντισμό που όμοια της η χώρα μας  δεν έχει γνωρίσει τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Οι πτυχές αυτής της υποτέλειας (και οι οποίες φάνηκαν άμεσα τόσο με το ΔΝΤ , όσο και με την εξέλιξη του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για την χώρα μας . Αυτό είναι το μείζον θέμα και το μείζον πρόβλημα.

politis-gr

Άτυπο διάβημα για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη - Αλλαγή στάσης της Μόσχας

Αλλαγή της Ρωσίας στην μέχρι σήμερα στάση της έναντι της κοινών ελληνορωσικών αμυντικών και ενεργειακών προγραμμάτων καταγράφεται πλεόν με μεγάλη σαφήνεια, όπως έχει ήδη σημειώσει από την περασμένη εβδομάδα το defencenet.gr. To πρώτο άτυπο διάβημα και μάλιστα για ένα θέμα που ευθύνεται κυρίως η Βουλγαρία, τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, επιδόθηκε χθες από την Μόσχα και θα κριθεί από την πρόοδο του προγράμματος του ΤΟΜΑ BMP-3HEL τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, η τελική κατεύθυνση που θα λάβουν οι ελληνορωσικές σχέσεις.

Χθες ο  Ρώσος πρεσβευτής Vladimir I. Chkhikvishivili επέδωσε άτυπο διάβημα στον Έλληνα υφυπουργό αρμόδιο για τα ελληνορωσικά ενεργειακά projects Γιάνη Μανιάτη υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αναφερόμενος μάλιστα στον «υψηλό εκνευρισμό του Ρώσου πρωθυπουργού, τόσο για την στάση της Βουλγαρίας, όσο και την στάση ελληνικής κυβέρνησης που αποφεύγει να πιέσει την Βουλγαρία για το έργο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη».

Πρακτικά μετέφερε την οριστική απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης το έργο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη να λειτουργήσει ως συνοδευτικό στο έργο Σαμσούντα-Τσεϊχάν, ακόμα και αν η Βουλγαρία, σταματήσει να σαμποτάρει το έργο: Η βουλγαρική κυβέρνηση ζήτησε άλλους 6 μήνες παράταση για να εκπονήσει νέα περιβαλλοντική μελέτη για τον αγωγό! Η εναλλακτική περίπτωση είναι να ακυρωθεί το έργο, κάτι που πλέον η Μόσχα θεωρεί πιο πιθανό.

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου μία εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σ. Σμάτκο είχε προαναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς την ακύρωση του έργου. «Eξετάζεται η συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών αγωγών Σαμψούντα-Τσεϊχάν και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά έχει σταματήσει να εξελίσσεται ως πρόγραμμα με υπαιτιότητα της Βουλγαρίας».

Η δήλωση αυτή είχε γίνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Ντ. Μεντβέντεφ στην Τουρκία και ο κ. Σμάτκο είχε επιρρίψει ευθύνες στη Βουλγαρία και την μετέδωσε πρώτη στην Eλλάδα το defencenet.gr.

Σε ότι αφορά την συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ε.Βενιζέλο, σίγουρα το κλίμα δεν ήταν τόσο βαρύ, ίσως γιατί τα όσα διαμείφθηκαν ήταν προς την θετική κατεύθυνση…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το ΠΑΣΟΚ προωθεί τον αγωγό που …ακυρώνεται

Η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά την άμεση προώθηση των έργων κατασκευής και των δύο αγωγών και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και του αγωγού φυσικού αερίου South Stream».   Αυτό διαβεβαίωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Γιαννάκη. Προανήγγειλε δε ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, επαναδιατυπωμένο, το ν/σ για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την τοπική κοινωνία.

Στο μεταξύ όμως – και μάλλον χωρίς να πάει χαμπάρι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γράφεται το τέλος του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και το έργο βρίσκεται λίγο πριν από την ακύρωσή του. Εξάλλου ο Ρώσος πρέσβης V. I. Chkhikvishivili μετέφερε στον υφυπουργό κ. Μανιάτη την έντονη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού Βλ. Πούτιν για τη νέα κωλυσιεργία των Βουλγάρων αλλά και την απόφαση των Ρώσων για προώθηση του αγωγού «Σαμψούντα - Τσεϊχάν»...

Μάλιστα, λένε πηγές, ότι στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Πούτιν με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπ. Μπορίσοφ ο πρώτος τον κάλεσε εκνευρισμένος να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» για το αν θέλουν τον αγωγό.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρέσβης με έμμεσο τρόπο έδειξε την πρόθεση της χώρας του, να προχωρήσει τελικά τον πετρελαιαγωγό (αν και με μεγαλύτερο κόστος και περισσότερο χρόνο) Σαμψούντα - Τσειχάν. Στην περίπτωση που οι Βούλγαροι αλλάξουν στάση τότε ο «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» θα λειτουργήσει ως συνοδευτικό έργο.

antinews

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: