Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Προειδοποίηση της Μόσχας σε Αθήνα για τον South Stream


"H σημερινή ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τι τα εννοούσε με την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα περί «μη ωρίμανσης επαρκώς των συνθηκών  για την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών» αναφορικά με το άλλα σχέδια φυσικών αγωγών πέραν του ITGI που χαρακτηρίστηκε προτεραιότητα» ανέφερε στο defencenet.gr, ανώτατη πηγή του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας, η οποία συμπλήρωσε:
«Είμαστε βέβαιοι ότι έχει γίνει κάποια παρεξήγηση και διατυπώθηκε κατ’αυτό τον τρόπο η συγκεκριμένη ανακοίνωση. Ειδικά σήμερα που η Ρωσία φροντίζει για τον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς σε ποσοστό 100% λόγω της τουρκικής άρνησης να δώσει φυσικό αέριο που έτσι ή αλλιώς πάλι από εμάς το αγοράζουν. Άλλωστε αν η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει τον South Stream δεν έχει παρά να μας το πει. Για την Ρωσία είναι επιπλέον κόστος το πέρασμα από την Ελλάδα. Μπορεί να περάσει υποθαλάσσια βορειότερα στην Ιταλία χωρίς κανένα πρόβλημα ή ακόμα και να γίνει χερσαία μεταφορά του μέσω της σύνδεσης του ιταλικού δικτύου με το σλοβενικό» κατέληξε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Και όλα αυτά την στιγμή που επίσημα αναγγέλθηκε χθες, αυτό που το defencenet.gr είχε γράψει την περασμένη εβδομάδα, ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει ξεκινήσει η κατασκευή του South Stream.
Χθες ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της JSC "Gazprom", Alexei Miller, ανακοίνωσε την


επίσπευση έναρξης της υλοποίησης του έργου ενώ εγκρίθηκε ένα λεπτομερές πλάνο ενεργειών, το οποίο θα επιτρέψει την έναρξη της κατασκευής του "South Stream" το Δεκέμβριο του 2012 εν αντιθέσει με τον αρχικό προγραμματισμό για το 2013.
«Η Gazprom έκανε ότι ήταν απαραίτητο για να επισπεύσει την ημερομηνία έναρξης κατασκευής του South Stream. Έχουμε ήδη ένα διεθνές νομικό πλαίσιο, μεγάλο ενδιαφέρον από όλους τους συμμετέχοντες στην Ευρώπη, τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους και μεγάλη εμπειρία και δυνατότητα κατασκευής μεγάλης κλίμακας έργων υποθαλάσσιας μεταφοράς αερίου, μεγάλης κλίμακας. Το έργο είναι αναγκαίο και αναμενόμενο και ξεκινάμε την υλοποίησή του» δήλωσε ο Alexei Miller κατά τη συνάντηση.
Ειδικά η φράση «μεγάλη εμπειρία και δυνατότητα κατασκευής μεγάλης κλίμακας έργων υποθαλάσσιας μεταφοράς αερίου» απαντά στο σημείο της κοινής ανακοίνωσης των ΥΠΕΞ-ΥΠΕΚΑ ότι  «Στο πλαίσιο αυτό, η διασύνδεση, μέσω αγωγού, της Ελλάδας με την Ιταλία αποτελεί προτεραιότητα. Ο αγωγός «Ποσειδώνας», το τμήμα του ITGI που θα συνδέει υποθαλάσσια την Ελλάδα με την Ιταλία καλύπτει πλήρως αυτή την ανάγκη. Επιπλέον, λόγω της δυνατότητας αντίστροφης ροής του αγωγού, θα διασφαλίζεται η ασφάλεια προμήθειας με φυσικό αέριο και της Νοτιανατολικής Ευρώπης, εφόσον οι περιστάσεις το απαιτούν».
Το πρόγραμμα κατασκευής του South Stream, που καταρτίστηκε από την Gazprom, θα παρουσιαστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της South Stream Transport AG το Φεβρουάριο.
Σε ότι αφορά την πρωτοφανή ανακοίνωση  του ΥΠΕΞ την περασμένη Παρασκευή, με την οποία ευθέως επιχειρούσαν να «ακυρωθεί» το πέρασμα του South Stream από την Ελλάδα, πρέπει να έχει παιχθεί μεγάλο παιχνίδι, αφού, όπως αναφέρουν πηγές του defencenet.gr, προ της ανακοίνωσης, υπήρξε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι και το ΠΕΚΑ, του Γ.Παπακωνσταντίνου, όπου εκδόθηκε η απίθανη ανακοίνωση.
Στην πρωτοφανή κοινή ανακοίνωση περιγράφεται ως μοναδική "προτεραιότητα ο αγωγός ITGI" – ο οποίος ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και μέσω Τουρκίας και Ελλάδος καταλήγει στην Ιταλία- αλλά η ουσία της ανακοίνωσης βρίσκεται στην κατάληξή της:
"Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχέδια στην περιοχή, παρακολουθούμε και αξιολογούμε με ενδιαφέρον τις σχετικές εξελίξεις, συνεκτιμώντας ότι δεν έχουν ωριμάσει επαρκώς οι συνθήκες για την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών, κάτι που αποτελεί και αναγκαία συνθήκη για την υλοποίησή τους".
Δηλαδή ο South Stream, που ξεκινά η κατασκευή του το 2012 είναι ... ανώριμος και απλά "μας τελείωσε". "Επειδή δεν έχουν ωριμάσει επαρκώς οι συνθήκες για την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών, κάτι που αποτελεί και αναγκαία συνθήκη για την υλοποίησή τους".
Μάλιστα στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "αγωγός «Ποσειδώνας», το τμήμα του ITGI που θα συνδέει υποθαλάσσια την Ελλάδα με την Ιταλία καλύπτει πλήρως αυτή την ανάγκη", άρα ο South Stream που έχει ως βασικό μέρος του σχεδιασμού του την διασύνδεση με υποθαλάσσιο αγωγό της Ελλάδας με την Ιταλία, είναι ... περιττός. 
Σημειώνουμε ότι ο IGTI θεωρητικά θα μεταφέρει 8 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου –και αυτό στην περίπτωση που αντιμετωπιστούν τα προβλήματα φορτίου και κοιτάσματος- ενώ ο South Stream αποδεδειγμένα καθώς αποτελεί τον «δίδυμο αδελφό» του North Stream που ήδη λειτουργεί θα μεταφέρει στην Ευρώπη τουλάχιστον 30 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: