Και φυσικά δεν εννοούμε την Ελλάδα του κ. Παπαδήμου, τους κ. Παπανδρέου, ή την Ελλάδα της κρατικοδίαιτης διαπλοκής, των συμφερόντων, και των εξαπτέρυγων. Εννοούμε την άλλη Ελλάδα που αγωνίζεται και παλεύει.
Ο ρυθμιστής των εξελίξεων είναι η ΝΔ κι αυτός με τον οποίο διαπραγματεύονται επί της ουσίας είναι ο Αντώνης Σαμαράς.
«Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση, που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω, και θα παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω», δήλωσε μετά τη χθεσινή συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ.
Θυμάστε τι έλεγαν η μαύρη προπαγάνδα και οι διάφοροι καλοθελητές τις ημέρες των επιστολών προς την Τρόικα; Ότι τάχα ο Σαμαράς υποχώρησε, ότι σταμάτησε να μιλάει για «επαναδιαπραγμάτευση» και μιλάει μόνο για «τροποποιήσεις»;
Θυμάστε τότε που ο Σαμαράς έλεγε ότι ο Παπανδρέου δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα και το ΠΑΣΟΚ τον λοιδορούσε και ισχυριζόταν ότι «δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις»;
Τι συμβαίνει τώρα; Μήπως τελικά διαπραγματευόμαστε και μάλιστα σκληρά;
Και τι βλέπουμε πάλι να γίνεται από την στιγμή που τελείωσε η χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον κ. Παπαδήμο; Μια συντονισμένη (αλλά και απελπισμένη) προσπάθεια των ίδιων παπαγάλων να πείσουν τον κόσμο ότι τάχα ο Σαμαρά «συμφώνησε σε όλα», «τα έδωσε όλα» κλπ κλπ. Θέλουν έτσι να υποβαθμίσουν και να μειώσουν το γεγονός ότι χάρις στον Αντώνη Σαμαρά δεν πέρασαν βασικά υφεσιακά μέτρα
Βέτο Σαμαρά
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες τον βράδυ την ίδια στιγμή που τα παπαγαλάκια του Μαξίμου …οργίαζαν υποστηρίζοντας ότι “τα βρήκαν σε όλα”, οι Financial Times μετέδιδαν σε όλο τον Κόσμο ότι ο κ. Παπαδήμος απέτυχε να πείσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μέτρα λιτότητας και ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε αδιέξοδο.
Οι FT επισημαίνουν επίσης ότι “ο κ. Σαμαράς, απείλησε να ασκήσει βέτο για το νέο πακέτο βοήθειας εφόσον δεν γινόντουσαν από τους πιστωτές υποχωρήσεις για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές θα παρατείνουν την ύφεση που διανύει ήδη το πέμπτο έτος…”
Και ο κ. Σαμαράς και ο
κ. Καρατζαφέρης αντιτίθενται στις περικοπές κατά 25% για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, του 35% στις επικουρικές συντάξεις και του κλεισίματος περίπου 100 κρατικών οργανισμών που θα επιφέρει απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας. Σε αυτά να προσθέσουμε ότι εκτός του 13ου και 14ου μισθού, των επικουρικών και του πολύ σημαντικού θέματος των αντικειμενικών αξιών ο Α. Σαμαράς επιμένει να μην μπουν νέες φορολογίες και χαράτσια.
Το γεγονός ότι δεν έκλεισε χθες το βράδυ καμιά συμφωνία είναι μια πρώτη και μεγάλη νίκη.
Και αυτή η μικρή ή μεγάλη νίκη, ο καθένας όπως την καταλαβαίνει, πιστώνεται στον Αντώνη Σαμαρά και σε κανέναν άλλο.
Από τον Οκτώβριο ο Λ. Παπαδήμος δεν έχει βγάλει μιλιά, δεν έχει κάνει ούτε ίχνος διαπραγμάτευσης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού επί δύο χρόνια τα έκανε θάλασσα, ξαφνικά θυμήθηκε να το παίξει αντιμνημονιακός, όταν βέβαια δε βρίσκεται σε κάποια εξωτική παραλία του σοσιαλιστικού παράδεισου.
Ο δε Γ. Καρατζαφέρης, το γνωστό, όπου φυσάει ο άνεμος.
Για να μην πούμε για τον ανεκδιήγητο Β. Βενιζέλο και τις διαπραγματευτικές του ικανότητες που έχουν γίνει γνωστές και στο εξωτερικό και τον κράζουν ασύστολα. Και κατηγορείται τώρα στην Ευρωζώνη ότι φροντίζει περισσότερο για το πολιτικό του συμφέρον παρά για το συμφέρον της Ελλάδας.
Τα μόνα όχι που ακούσαμε αυτές τις ημέρες ήταν από τον Α. Σαμαρά, παρά τον απίστευτο εκβιασμό, τις τρομερές πιέσεις να κάνουν όλοι τουμπεκί ψιλοκομμένο.
Και το γεγονός ότι δεν υπήρξε λευκή επιταγή χθες το βράδυ αποδεικνύει ότι επιτέλους γίνεται παζάρι.
Η επιμονή του Σαμαρά ήταν αυτή που πείραξε τους βολεμένους ναιναίκους που ήταν έτοιμοι να υπογράψουν σε λευκό χαρτί ό,τι η τρόικα απαιτούσε. Και γι’ αυτό οι διαρροές και οι επίσημες δηλώσεις ότι σχεδόν έχουν κλείσει τα πάντα.
Διαβάστε εδώ πώς ένα πανικόβλητος Βενιζέλος επιχείρησε να μας πεί, για να μειώσει την προσπάθεια Σαμαρά, ότι δεν τέθηκε θέμα για τον 13ο και 14ο μισθό
Για να μειώσουν την προσπάθεια που έχει γίνει από τον Σαμαρά θα ακούσουμε πολλά ακόμη.
Παλεύει μόνος του. Και να δείτε που θα κερδηθούν και μάχες. Με τον 13ο και 14ο μισθό, τις αντικειμενικές αξίες, τα φορολογικά χαράτσια που δεν θα μπουν θα έχουμε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια σημάδια ότι η Ελλάδα όταν θέλει μπορεί να λέει και όχι, μπορεί και να κερδίζει στο παζάρι με την τρόικα.
Φανταστείτε μονάχα να ήταν στη θέση του Σαμαρά η… Ντόρα. Θα είχε υπογράψει μέχρι και αλλαγή του ονόματος της χώρας που λέει και ο φιλελεύθερος Χατζημαρκάκης.
Ό,τι κι αν γίνει λοιπόν στη νέα συνάντηση, δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι. Επιμονή στα δίκαια της χώρας χρειάζεται κι όχι συνεργασία με τον εχθρό.
Οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας που θα δώσει μια πραγματική ανάσα στη χώρα μας πρέπει να οδηγήσουν σε ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής εντελώς διαφορετικό από αυτό που υιοθετήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο της ντροπής που υπεγράφη στις αρχές Μαΐου 2010. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να μην οδηγήσουν σε περαιτέρω βάθεμα της ύφεσης. Η χώρα δεν αντέχει περαιτέρω εξαθλίωση. Και οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο πολιτική Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου!
antinews
Μάχη μέχρις εσχάτων για την διατήρηση των «κόκκινων γραμμών»
Μάχη μέχρις εσχάτων για να μην «ξηλωθεί» όλο το υφιστάμενο δίχτυ προστασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και να αποσοβηθεί η επιβολή νέων σκληρών, άκρως υφεσιακών μέτρων σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 130 δισ. ευρώ κλήθηκαν να δώσουν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση κατά τη χθεσινή πεντάωρη, εξαιρετικά κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.Μολονότι το θρίλερ των διαβουλεύσεων με την Τρόικα συνεχίζεται και σήμερα, αργά χθες το βράδυ διεφάνη ότι οι σαφείς «κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στο τραπέζι –και οι οποίες αντανακλούν με συνέπεια τις θέσεις που έχει διατυπώσει μέχρι σήμερα– απέδωσαν καρπούς, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας να αναδιπλώνονται σε ορισμένα ζητήματα, ύστερα από ένα μπαράζ μαξιμαλιστικών απαιτήσεων και εκβιασμών.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το τοπίο φαίνεται να διαμορφώνεται ως εξής:
ΤΑ ΚΕΡΔΗ:
1. Διασώζονται ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Η προστασία των Δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας αποτελούσε μία από τις μείζονες μέριμνες του κ. Σαμαρά στο πλαίσιο του σκληρού μπρα ντε φερ με την Τρόικα και όλα δείχνουν πως τελικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. πέτυχε να γίνουν σεβαστές οι θέσεις του στο θέμα αυτό. Παράλληλα, συμφωνήθηκε ο περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους, καθώς η Τρόικα ζητούσε μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 5%.
2. «Παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, την οποία είχε κάνει δεκτή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εντάσσοντας τη σχετική πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό του 2012, αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν υφεσιογενές μέτρο. Και αυτό διότι η αναπροσαρμογή τους προς τα πάνω θα συμπαρέσυρε 16 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία και υπολογίζονται με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, όπως οι φόροι μεταβίβασης και κληρονομιάς, αλλά και το, ήδη δυσβάσταχτο, «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μάλιστα, αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2012, όπως ζητούσε το ΔΝΤ, θα προκαλούσε αύξηση του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΕ) κατά 14,2% έως 33%. Ο κ. Σαμαράς ήταν ο μόνος που επέμεινε σθεναρά να διατηρηθούν οι αντικειμενικές στα σημερινά επίπεδα και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνει αυτό αποδεκτό από την Τρόικα.
3. Αποσύρεται η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Ακόμα ένα πρόσθετο βάρος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ήταν η νέα αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία τέθηκε επί τάπητος και φαίνεται να υπήρξε συναίνεση για «πάγωμα» τιμολογίων.
ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ:
1. Ακόμη πιο κάτω ο κατώτατος μισθός. Ο κατώτατος μισθός των 751 ευρώ, που συμπεριλαμβανομένων των Δώρων και του επιδόματος αδείας φθάνει σήμερα τα 877 ευρώ, περιορίζεται κοντά στα 600 ευρώ, ώστε να μην απέχει πολύ από τον αντίστοιχο ισπανικό (748 ευρώ) και πορτογαλικό (566 ευρώ). Ο κ. Σαμαράς δίνει μάχη για να περιοριστεί η μείωση στους νεοπροσλαμβανομένους και φαίνεται να την κερδίζει. Αλλωστε, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα Πολ Τόμσεν δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι νέοι με ελάχιστη εμπειρία και παραγωγικότητα θα προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις και δεν θα παραγκωνίζονται στην αγορά εργασίας λόγω ενός υπερβολικά υψηλού κατώτατου μισθού». Η εφαρμογή του μέτρου μόνο στους νεοπροσλαμβανομένους σημαίνει ότι από το μέτρο δεν επηρεάζεται η κλίμακα υπολογισμού των κύριων συντάξεων.
2. Καταργείται η μετενέργεια. Χάνεται η δικλίδα ασφαλείας που υπήρχε για τους εργαζομένους και προέβλεπε ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ισχύουν για έξι μήνες μετά τη λήξη τους. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας είχαν ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις για να γίνει αυτή η ανατροπή.
3. Αναστέλλεται η αύξηση μισθών κατά 2,6% η οποία προβλεπόταν από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τον προσεχή Ιούλιο.
ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ:
1. Πόσο θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις. Το κυβερνητικό σχέδιο για μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 15% φέρεται να μην ικανοποίησε τελικά την Τρόικα, η οποία ζήτησε διπλάσιο «μαχαίρι» (30%) και δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου. Η θέση της Ν.Δ. ήταν εξαρχής να μην επιβληθούν οριζόντιες περικοπές και τουλάχιστον να προστατευθούν οι χαμηλότερες συντάξεις (κάτω των 300 ευρώ), κάτι που προτάχθηκε από τον κ. Σαμαρά και φαίνεται να συγκεντρώνει πλέον αρκετές πιθανότητες. Επίσης, αγωνιώδης προσπάθεια καταβάλλεται για να «παγώσει» η μείωση των εφάπαξ των επικουρικών ταμείων.
2. Πώς θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες μετά το «κούρεμα». Η ανάδειξη του θέματος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε κοινές μετοχές (μετά ψήφου) –αντί για προνομιούχες ή κοινές άνευ ψήφου που ήθελε η Τρόικα–, είχε ως αποτέλεσμα να επιστρατευθεί τελικά «συνδυασμός μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών», όπως αναφέρει η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.
Μάριος Ροζάκος στον “Ελεύθερο Τύπο”
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου