Η TA υπεγράφη την Τρίτη 18 Μαρτίου από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά και τον Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας, Υποπτέραρχο Κονσταντίν Ποπόφ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΑ, η εν λόγω Τεχνική Διευθέτηση αφορά στον καθορισμό των αναγκαίων μέσων καθώς και στις διαδικασίες εκτέλεσης Διασυνοριακών Επιχειρήσεων για Εναέρια Αστυνόμευση (Cross Border Operations for Air Policing) του Εναέριου Χώρου των δύο κρατών. Ο «αστυνομικός» ρόλος της ελληνικής εμπλοκής τονίζεται, προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
Καθώς προς το παρόν οι αεροπορικές δυνάμεις της Βουλγαρίας αντιμετωπίζουν λόγω παλαιότητας των μαχητικών που επιχειρούν προβλήματα διαθεσιμότητας, είναι αυτονόητο ότι σε περιπτώσεις ανάγκης εκτέλεσης αποστολών εναέριας αστυνόμευσης θα μπορούν μέσω των αυτοματοποιημένων διαδικασιών που συμφωνήθηκαν να αιτηθούν την ενεργοποίηση μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας και την επιχειρησιακή τους δράση στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας.
Παρά τις δύσκολες ημέρες που βιώνει η Πολεμική Αεροπορία, όπως όλη η χώρα, συνεχίζει να αποτελεί μία από τις κορυφαίες αεροπορικές δυνάμεις, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, στο NATO και την Ευρώπη γενικότερα. Φυσικά την ενεργοποίηση
βουλγαρικών μαχητικών μπορεί να αιτηθεί και η χώρα μας, αλλά λόγω του ποιοτικού και ποσοτικού συσχετισμού που υπάρχει η πιθανότητα είναι πολύ μικρότερη.
Σε κάθε περίπτωση η υπογραφή της TA αποτελεί απόδειξη των υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση αναγνωρίζονται και από φιλικές χώρες, αποδεικνύοντας και το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών. Όπως μάλιστα σημείωσε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Ανγκέλ Ναϊντένοφ, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, «πιστέψτε με, τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει ανάμεσα σε πολλές χώρες, ακόμα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
http://www.defence-point.gr/news/?p=98346
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου