Χθες διενεργήθηκε η πρώτη πράξη αναχρηματοδότησης από τις οκτώ συνολικά που θα γίνουν μέχρι τον Ιούνιο του 2016 στο πλαίσιο των TLTRO. Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών κρίνεται άκρως ικανοποιητική καθώς έλαβαν 5,2 δισ. ευρώ, από τα 7,75 που δικαιούνται στις δύο πρώτες πράξεις.
Πιο αναλυτικά, Eurobank και Alpha Bank έλαβαν 1 δισ. ευρώ η καθεμία, από 1,7 δισ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ που δικαιούνται με βάση τα επιλέξιμα ενέχυρα που διαθέτουν. Η Εθνική έλαβε 500 εκατ. ευρώ, από τα 1,55 δισ. ευρώ που μπορεί να πάρει μέχρι και την πράξη του Δεκεμβρίου, ενώ η Τρ. Πειραιώς συμμετείχε με το μέγιστο των ενεχύρων, λαμβάνοντας 2,7 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να ανοίξουν τις στρόφιγγες του δανεισμού, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια πιστωτικής ασφυξίας και να ρίξουν τα χρήματα αυτά στην πραγματική οικονομία το συντομότερο δυνατό. Τα δάνεια είναι τετραετή, με επιτόκιο 0,15% και θα πρέπει να επιστραφούν σε διάστημα δύο ετών αν δεν αποδειχθεί ότι έφτασαν στην αγορά.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη φορά οι ελληνικές τράπεζες ίσως δεν έχουν άλλη επιλογή και σε κάθε περίπτωση έχουν περισσότερα κίνητρα να τονώσουν τη ρευστότητα με τα 5,2 δισ. ευρώ που έλαβαν. Τα κίνητρα σχετίζονται τόσο με τους όρους που έχει θέσει η ΕΚΤ, όσο και με τα οφέλη που προκύπτουν από τον μακροπρόθεσμο δανεισμό με σχεδόν μηδενικά επιτόκια.
Ο βασικός στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να χορηγηθούν σε μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις για να δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. Στην Ελλάδα, όμως, οι συνθήκες είναι για μία ακόμη φορά «ειδικές».
Εκτός από τα επικείμενα stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων είναι δεδομένο πως θα
περιμένουν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες πριν ξεκινήσουν με περισσότερο «θάρρος» την πιστωτική επέκταση, οι εγχώριοι όμιλοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Γιατί ο φόβος της αύξησης των επισφαλειών αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που συντηρείται η άκρα διστακτικότητα στα τμήματα εγκρίσεων.
Ειδικότερα σε ότι αφορά στις επιχειρηματικές χορηγήσεις, το τοπίο είναι ιδιαίτερα «θολό» καθώς εκκρεμεί η οριστικοποίηση του νέου πλαισίου, βάσει του οποίου θα ξεκινήσει η αναδιάρθρωση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας.
Πληροφορίες, ωστόσο, του Capital.gr, αναφέρουν ότι τον τελευταίο καιρό οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν ζητήσει από τα καταστήματα να προωθούν στα αρμόδια τμήματα περισσότερα αιτήματα δανείων. Η βασική λειτουργία των τραπεζών είναι να δίνουν δάνεια και να δέχονται καταθέσεις, κερδίζοντας από την διαφορά στα επιτόκια. Ειδικά για τα δάνεια που θα προέλθουν από την ένεση ρευστότητας της ΕΚΤ, η διαφορά αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αφού δανείζονται με 0,15% και δανείζουν με επιτόκιο άνω του 6%.
Αντίπαλο… δέος αποτελούσαν πάντοτε οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων στις οποίες συμμετείχαν οι τράπεζες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα LTROs, μέσω των οποίων η ΕΚΤ έδωσε στις ευρωπαϊκές τράπεζες σχεδόν 1 τρισ. ευρώ, αλλά τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά κρατικών ομολόγων και όχι για την χρηματοδότησης της οικονομίας.
Το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να προβεί σύντομα σε εκδόσεις ομολόγων διάρκειας 18 μηνών αλλά και επτά ετών. Θα μπορούσαν λοιπόν οι τράπεζες να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκδόσεις, αντί να δανείσουν στην αγορά, υπό το φόβο των «κόκκινων» δανείων και όταν μετά από δύο χρόνια η ΕΚΤ ζητήσει την αποπληρωμή τους, αφού δεν θα έχουν χρησιμοποιηθεί για το λόγο που δόθηκαν, να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα και να αποπληρώσουν τα δάνεια.
Στο ίδιο διάστημα, ωστόσο, μπορούν να δανείσουν την πραγματική οικονομία και να ωφεληθούν διπλά. Αφενός το επιτοκιακό περιθώριο είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο των ομολόγων και αφετέρου αυξάνοντας τις χορηγήσεις ενισχύουν την πιστωτική τους ισχύ για να συμμετάσχουν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά στην δεύτερη φάση των πράξεων TLTRO που ξεκινούν τον ερχόμενο Μάρτιο.
Γιατί από τον ερχόμενο Μάρτιο και για κάθε τρίμηνο έως τον Ιούνιο του 2016, η ΕΚΤ θα διενεργεί αντίστοιχες πράξεις αναχρηματοδότησης, στις οποίες οι τράπεζες θα μπορούν να συμμετάσχουν – ανάλογα βέβαια με τα επιλέξιμα ενέχυρα που διαθέτουν – παίρνοντας φθηνά δάνεια με γνώμονα το αν έχουν επεκτείνει ή συρρικνώσει το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο το 12μηνο πριν την ημέρα της πράξης. Αν λυθεί το ζήτημα των επιλέξιμων ενεχύρων είναι σίγουρο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο μέγιστο βαθμό.
Αν οι εγχώριοι πιστωτικοί όμιλοι αποδείξουν στα μέσα του 2015 που θα γίνει έλεγχος, ότι ξεπερνούν τον στόχο που έχει καθοριστεί βάσει της πιστωτικής του επέκτασης στην περίοδο Απριλίου 2014 – Απριλίου 2015 (εξαιρουμένων των στεγαστικών), τότε θα μπορούν να δανειστούν τρεις φορές τα δάνεια που ξεπερνούν το δείκτη αναφοράς.
Όσο για τη γενικότερη εικόνα που έχουν οι αναλυτές για τα πρώτα δείγματα των TLTRO σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν στην πράξη του Δεκεμβρίου, καθώς μεσολαβούν τα stress tests και ορισμένες τράπεζες ενδεχομένως ήταν επιφυλακτικές στο να λάβουν κεφάλαια πριν μάθουν τον «λογαριασμό». Άλλοι αναλυτές «βλέπουν» τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να εντείνονται, δεν περιμένουν μεγαλύτερη συμμετοχή τον Δεκέμβριο και δεν αποκλείουν ο Μάριο Ντράγκι να κινηθεί πιο επιθετικά στο μέλλον με «κανονική» ποσοτική χαλάρωση.
capital.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου