Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Περισσότερο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε ο Σαμαράς

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε με τον πρόεδρο Αλίγιεφ το ενδεχόμενο επιπλέον παροχής αζέρικου φυσικού αερίου στη χώρα μας - «Τρέχουν» τις διαδικασίες για τον αγωγό TAP

Το ενδεχόμενο επιπλέον παροχής αζέρικου φυσικού αερίου στη χώρα μας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, συζήτησαν ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίγιεφ, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο επιβλητικό προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα, Μπακού.
Το θέμα έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο κ. Αλίγιεφ συμφώνησε να συζητήσουν περαιτέρω οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών τις τεχνικές δυνατότητες.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα, διήρκεσε 20 λεπτά, αλλά οι δύο ηγέτες είχαν πιο εκτεταμένη συζήτηση στο δείπνο που παρέθεσε στη συνέχεια ο κ. Αλίγιεφ.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επισήμαναν το σημαντικό ρόλο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού.

Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση των συμφωνιών των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και συζήτησαν για τις διαδικασίες υλοποίησης του TAP εντός του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος. Μίλησαν και για την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ με τη μεταφορά του 66% των μετοχών στη SOCAR.

Είναι σημαντικό ότι μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει και επισήμως την πιστοποίηση ότι η εξαγορά είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκαιο και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Σαμαράς και Αλίγιεφ συμφώνησαν να επιταχυνθούν τα έργα και να γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα...


Ο κ. Αλίγιεφ είπε ότι η αυριανή ημέρα είναι σημαντική επέτειος και νέα αρχή για τη χώρα του και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συζητήσεις που είχε για τα ενεργειακά και με τους άλλους ηγέτες που έχουν έρθει στο Μπακού.

Ο κ. Αλίγιεφ αναφέρθηκε στις ενεργειακές δυνατότητες του Αζερμπαϊτζάν και στην επάρκεια των εγκατάστασεων, ώστε να επωφελούνται και οι γείτονες και σημείωσε ότι το Σαχ Ντενίζ δεν έχει δώσει όλες του τις δυνατότητες.

Μετά το τετ-α-τετ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός του, Ασημάκης Παπαγεωργίου και η κυβερνητική εκπρόσωπος, κυρία Σοφία Βούλτεψη.

http://www.protothema.gr


Σενάρια για «πάγωμα» ρωσικού αερίου επεξεργάζεται η Ελλάδα, με λύση το LNG

Μέτρα για το ενδεχόμενο διακοπής (ενδεχομένως και πολύμηνης) της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας επεξεργάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζει η Αθήνα αφορά το ενδεχόμενο διακοπής των εισαγωγών ρωσικού αέριου μέσω των ουκρανικών αγωγών για διάστημα έξι μηνών, ειδικά μάλιστα για την περίπτωση διακοπής κατά την φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.

Το σενάριο προβλέπει μηδενισμό των εισαγωγών αερίου από τον βόρειο αγωγό, που φέρνει ρωσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας. Ταυτόχρονα, προβλέπεται σημαντική μείωση και εν τέλει μηδενισμός των εισροών και από τον ελληνο-τουρκικό αγωγό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μειωμένες αυτές ποσότητες εισαγόμενου αερίου θα μπορούν να καλύψουν πολύ μικρό μέρος της προβλεπόμενης μέσης ζήτησης κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Δυσκολότερη περίοδος εκτιμάται πως είναι το τρίμηνο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου, οπότε η μέση ζήτηση θα κυμαίνεται ανάμεσα σε 11,3 και 13,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως. Πιο δύσκολος μήνας θεωρείται ο Ιανουάριος, όπου η μέγιστη ζήτηση μπορεί να ανέλθει ακόμα στα 16,2 εκατ. κ.μ. ανά ημέρα.

Λύση το LNG

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, βασική λύση που επεξεργάζονται οι ελληνικές Αρχές είναι η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.

Η λύση του LNG θεωρείται από τους αρμοδίους ακόμα πιο επιτακτική λόγω του ότι η Ελλάδα δε διαθέτει υπόγειο αποθηκευτικό χώρο για αέριο, γεγονός που δεν της επιτρέπει να «οικοδομήσει» αποθέματα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, λειτουργώντας στο 100% των δυνατοτήτων του ο σταθμός της Ρεβυθούσας μπορεί να καλύψει απόλυτα τη ζήτηση αερίου στην ελληνική αγορά για πέντε από τους έξι μήνες, με μοναδική πιθανή εξαίρεση τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, προκειμένου να πετύχει το 100% των εισροών που μπορεί να εξυπηρετήσει η Ρεβυθούσα, η Ελλάδα θα πρέπει να αγοράσει σημαντικές ποσότητες LNG, φορτία που δεν θεωρούνται ακόμα «κλειδωμένα».

Η σύνδεση με τη Βουλγαρία

Η ιδιομορφία της Ελλάδας είναι ότι σε περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα πρέπει να καλύψει όχι μόνο τις δικές της ανάγκες αλλά και εκείνες της Βουλγαρίας καθώς η γειτονική χώρα καλύπτει μέχρι τώρα το σύνολο της κατανάλωσης της με ρωσικό αέριο.

Για αυτό το σκοπό, η ΔΕΠΑ έχει ανοίξει γραφείο αντιπροσώπευσης στη Σόφια και ήδη διεξάγει συζητήσεις με βούλγαρους μεγάλους καταναλωτές. Επίσης, σε επικοινωνία βρίσκονται οι αρμόδιες ελληνικές και βουλγαρικές Αρχές, όπως δήλωσε την Τετάρτη η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Το μεγαλύτερο μέρος των βουλγαρικών αποθεμάτων βρίσκεται στην υπόγεια αποθήκη του Τσιρέν, όμως τα εκεί αποθέματα αρκούν για 90 έως 120 ημέρες, όπως δήλωσε στις αρχές τις εβδομάδας ο υπουργός Ενέργειας της χώρας.

Πηγή: http://www.skai.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: