Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Μεγάλη Πέμπτη του 2015 ...η μέρα που ίσως γραφτεί στην Ελληνική Ιστορία.

  • Μπορεί τη Μεγάλη Πέμπτη το Θείο Δράμα να κορυφώνεται και οι πιστοί να αναμένουν πλέον την Ανάσταση, η φετινή Μ.Πέμπτη όμως ίσως σημάνει τη μέρα που ονειρευόταν όλοι οι ...ανεγκέφαλοι δραχμολάγνοι της χώρας καθώς και τη μέρα της έναρξης καθόδου της Ελλάδας σε μια άγνωστη άβυσσο απ΄την οποία δεν πρόκειται να βγει για τις επόμενες γενιές.


4 "τυχαία" (;) γεγονότα που θα συμβούν το διήμερο Μ.Τετάρτης-Μ.Πέμπτης συνηγορούν στα παραπάνω.
Και εξηγούμαστε:

Τυχαίο γεγονός 1:
Εάν δεν έχει επέλθει συμφωνία με τους δανειστές ως την Μ.Τετάρτη 8 Απριλίου,εάν δηλαδή η κυβέρνηση εξακολουθήσει να πιστεύει πως θα φτιάξει ομελέτα χωρίς να σπάσει αυγά θεωρώντας περίπου "μεταρρυθμίσεις" την ...έκθεση ιδεών που πηγαινοέρχεται στο Brussels Group,η μέρα εκείνη θα αποτελέσει ορόσημο καθώς την συγκεκριμένη ημερομηνία πρέπει να προχωρήσει στη δημοπράτηση εντόκων γραμματίων για να αναχρηματοδοτήσει λήξεις γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ στις 14 του μηνός.
Από το ποσό αυτό, περίπου το μισό κατέχουν ξένοι επενδυτές οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν εκ νέου ελληνικούς τίτλους, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης. Κι έτσι προκύπτει το «κενό» των περίπου 750 εκατ. ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Tυχαίο γεγονός 2:
Tην επόμενη μέρα,Μ.Πέμπτη,η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει προς το ΔΝΤ 360 εκατομμύρια σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs). Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 458 εκατομμύρια ευρώ.
Εάν δεν καταβληθούν η Ελλάδα μπαίνει στη λίστα των δύο μόνο χωρών που έχουν πράξει κάτι παρόμοιο και είναι το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε.Κηρύσσεται αυτόματα πιστωτικό γεγονός.
Ήτοι ..άτακτη χρεοκοπία!

Τυχαίο γεγονός 3:
Η συγκυρία είναι ευνοική για τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις που θα επιφέρουν τα παραπάνω δύο "τυχαία" γεγονότα καθώς το -σχεδόν- πενθήμερο που ακολουθεί (απ΄το μεσημέρι της Μ.Πέμπτης ως και το πρωί της Τρίτης του Πάσχα) κατά σύμπτωση είναι και το μεγαλύτερο διάστημα στη διάρκεια του εκάστοτε έτους κατά το οποίο λόγω αργιών τα τραπεζικά καταστήματα της χώρας παραμένουν κλειστά..
Μια "καταπληκτική" ευκαιρία δηλαδή για όσους ονειρεύονται capital controls,δραχμές,IOU's κλπ..

Τυχαίο γεγονός 4
Ο κ.Τσίπρας παραδόξως ζήτησε πριν μερικές μέρες συνάντηση με τον Βλ.Πούτιν νωρίτερα απ΄τις 9 Μαίου που ούτως ή άλλως θα τον συναντούσε στη Μόσχα καθώς έχει κληθεί μεταξύ άλλων ηγετών να παρακολουθήσει την παρέλαση για την εθνική εορτή των Ρώσων στην Κόκκινη Πλατεία.
Το ραντεβού που ζήτησε και πήρε τελικά ήταν για την ...Μ.Τετάρτη!
Τη μέρα δηλαδή που -αν δεν έχει βρεθεί λύση- η Ελλάδα θα είναι με το ένα πόδι εκτός ευρώ ο κ.Τσίπρας θα βρίσκεται εκεί όπου πολλοί αφελείς θεωρούν πως βρίσκεται και η λύση στη χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας.Το πόσο λάθος κάνουν το έχουμε ξαναπεί..


Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό και τα παραπάνω θα αναδημοσιευθούν ως σενάριο τις επόμενες μέρες σε αρκετές αναλύσεις "ειδικών".Ελπίζουμε πάντως ειλικρινά να μην επιβεβαιωθούν -όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει- τα σενάρια και οι αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιεύονται πρώτα εδώ, στο Greece Salonika.
Ας ελπίσουμε πως το Άγιο Πνεύμα ...ή έστω η στοιχειώδης λογική, θα προσγειωθεί επιτέλους στους εγκεφάλους όσων αυτές τις ιστορικές στιγμές κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας και όλων των κακόμοιρων κατοίκων της. Χρόνος για να μην φτάσουμε στον οικονομικό,κοινωνικό αλλά και εθνικό Αρμαγεδδώνα υπάρχει ακόμα έστω και αν είναι ελάχιστος.

Καλή αντάμωση.

 greece-salonika


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: