Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Το δημοψήφισμα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων μεταφέρθηκε το κλίμα των αλληλοσυγκρουόμενων εκτιμήσεων μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους.
Ο Αλέξης Τσίπρας για ακόμη μια φορά βρέθηκε αντιμέτωπος με αρκετά στελέχη τόσο της πολιτικής γραμματείας όσο και του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας όσον αφορά την «αισιοδοξία» του για την εξεύρεση μιας ενδιάμεσης συμφωνίας με το «μίνιμουμ» των μέτρων που μπορούν να γίνουν κοινά αποδεκτά από την κυβέρνηση και τους εταίρους.
Κοινή συνισταμένη των διαφωνούντων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι μόνο τα στελέχη της πλευράς Λαφαζάνη, είναι η εκτίμηση πως με τα ως τώρα δεδομένα δεν υπάρχει έδαφος για «αμοιβαία επωφελής συμφωνία». Ο προβληματισμός τους λέγεται ότι έχει ενταθεί μετά και τα όσα άκουσαν από τον Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου για τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης από τις αρχικές κόκκινες γραμμές και την αποδοχή μέτρων που θεωρούνται «αιτία πολέμου» με τους δανειστές, όπως είναι τυχόν αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεις ή πάγωμα των θέσεων της κυβέρνησης για το εργασιακό και το ασφαλιστικό.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας και του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας επέμεινε στην ίδια κατεύθυνση σε σχέση με τα όσα είπε για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
Ενδεικτική της κατάστασης, του προβληματισμού και του αναβρασμού που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι το
γεγονός ότι η συνεδρίαση θα επαναληφθεί αύριο -καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να αναχωρήσει για την τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου- ενώ αναμένεται να συνεδριάσει και η κεντρική επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα.
Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας με την πρωτοβουλία του να θέσει θέμα δημοψηφίσματος ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στο εσωκομματικό πεδίο καθώς στην προσπάθειά του να καλέσει τον ελληνικό λαό να τον ακολουθήσει στην κωλοτούμπα (στο βαθμό που επιθυμεί την κωλοτούμπα του συμβιβασμού) δεν λύνει το βασικό ζήτημα που είναι ο διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι διαφωνούντες θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στη ρήξη εφόσον οι αξιώσεις των δανειστών ακυρώνουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα.
Μια πρώτη γεύση πάντως των όσων έπονται είναι το σημερινό Brussels Group καθώς εκεί αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη γεύση για το πώς βλέπουν το πολυνομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση ως μια πρώτη ένδειξη καλής θέλησης για να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση. Αύριο μάλιστα έχει προγραμματιστεί και υπουργικό συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως καλά γνωρίζοντες τα πράγματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οι επόμενες μέρες θα είναι ένα πρώτο σοβαρό crash test για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ που θα δείξει προς τα που βαδίζουν οι εσωκομματικές αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις συνολικά.
antinews.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: