Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Το κυβερνητικό πουλόβερ ξηλώνεται - Ο κύβος έχει ριφθεί...

Ξηλώνουν σιγά σιγά το πουλόβερ του Βαρουφάκη στο μέγαρο Μαξίμου. Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης η υπογραφή στην 20η Φεβρουαρίου γιατί δεν εξασφάλισαν τη χρηματοδοτική ροή της ελληνικής οικονομίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά προάγγελος σοβαρών πολιτικών εξελίξεων.
Ξεπερνάμε το γεγονός ότι σε μια κανονική κυβέρνηση αυτό θα ήταν λόγος παραίτησης τουλάχιστον σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου αν όχι ολόκληρης της κυβέρνησης καθώς ομολογούν ότι με την υπογραφή τους αυτή τη στιγμή στραγγαλίζεται η ελληνική οικονομία και σφίγγεται η θηλιά στο λαιμό της χώρας, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα στο Γιάνη (με ένα ν) Βαρουφάκη. Είτε η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει μια μεγαλειώδη κωλοτούμπα και θέλει να χρησιμοποιήσει τον υπουργό Οικονομικών ως Ιφιγένεια στο πλαίσιο εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών ανακατατάξεων για να υπογράψει συμφωνία με τους εταίρους, είτε θέλει να πάει σε εκλογές ή πριν ή μετά από μια συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση ο κύβος έχει ριφθεί. Τα φοιτητικά καραγκιοζιλίκια του Βούτση στη βουλή είναι προσπάθεια συσπείρωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για να βάψει με λίγο αίμα τα χέρια της ψηφίζοντας την ΠΝΠ που δεσμεύει τα ταμεία των δημοσίων οργανισμών όπως ακριβώς ζητούσαν και οι «θεσμοί». Και όλα αυτά γιατί έχουν υπογράψει μνημόνιο χωρίς λεφτά.
Εδώ βρίσκεται η καυτή πατάτα που έχει στα χέρια του ο Τσίπρας. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο Βαρουφάκης είναι παροπλισμένος το τελευταίο διάστημα. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι Τσίπρας και Μέρκελ αφού είχαν συνομιλίες επί μια ώρα την Πέμπτη και συμφώνησαν μάλιστα κατ’ απαίτηση του πρωθυπουργού να κρατηθεί «εμπιστευτικό» το περιεχόμενο της συνομιλίας τους, δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξοι για συμφωνία ως τις 11 Μαΐου, σήμερα στο Eurogroup έγινε γνωστό ότι οι εταίροι θέλουν να ψηφιστεί στη βουλή ένα πολυνομοσχέδιο (ενδιάμεση συμφωνία πακέτο) για να κλείσει η 5η αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου, προκειμένου να πάμε ουσιαστικά στο τρίτο μνημόνιο. Παράλληλα όμως μ’ αυτά ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν προλάβαινε να μαζεύει «σφαλιάρες» από τους 18 της ευρωζώνης.
Και την ώρα που αυτά γίνονται στο Eurogroup την ίδια στιγμή στην ελληνική τηλεόραση ο Τσακαλώτος βγαίνει και λέει ότι είναι λάθος η υπογραφή της 20ης Φεβρουαρίου ομολογώντας ότι
θέλουν τα λεφτά των δόσεων για την ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Θυμίζουμε ότι ο Βαρουφάκης ήταν ο βασικός εκφραστής της γραμμής αρχικά ότι η Ελλάδα δήθεν δεν θέλει τα 7 δις της δόσης του δανείου και πως δεν έχει νόημα αυτή η χρηματοδότηση γιατί δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Άρα το βέβαιο είναι ότι υπάρχει μια σοβαρή στροφή. Αυτό που παραμένει αβέβαιο είναι αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να την ακολουθήσει. Η φράση του Νίκου Φίλη στη βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται τις εκλογές μάλλον σ’ αυτή τη φάση εντάσσεται στο παιχνίδι της συσπείρωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (ελέω λίστας για την εκλογή των υποψηφίων) αλλά σε κάθε περίπτωση ομολογείται περίτρανα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν μπορεί να σηκώσει τις απαιτήσεις και το βάρος των αποφάσεων που απαιτεί η συμφωνία με τους δανειστές. Οπότε;
antinews.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: