Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Το Grexit θα προκαλέσει ύφεση μεγατόνων και υποτίμηση κατά 50% του νέου νομίσματος

Τις συνέπειες ενός Grexit επιχειρεί να αναλύσει το Business Insider, το οποίο επισημαίνει πως πρόκειται για τον κίνδυνο που αυτές τις ημέρες έχει γίνει πιο ορατός από ποτέ.

Οπως επισημαίνει στο άρθρο του ο Μάικ Μπερντ, αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch επιχείρησαν μέσω ενός είδους συζήτησης στρογγυλής τραπέζης να αναλύσουν τις πιθανές συνέπειες που θα έχει μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αν και όπως επισημαίνουν, ότι ένα Grexit δεν είναι αυτό που περιμένουν, αν και τώρα είναι ώρα να «σκεφτούμε αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο ακόμα και σαν σκέψη».

Κατά την ομιλία του, ο οικονομολόγος Ruben Segura-Cayuela, υπεύθυνος για την Ευρώπη τόνισε ότι «σε ένα σενάριο Grexit, είναι σημαντικό να κάνουμε τον διαχωρισμό σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, με τη χώρα εκτός αγορών, θα σημειωθεί μια απότομη υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος, μια πιστωτική κρίση και μια αναγκαστικά αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική. Η ελληνική οικονομία θα υποφέρει από μια συρρίκνωση του ΑΕΠ, πρωτοφανούς μεγέθους ακόμη και για τα ελληνικά standards. Επιπλέον, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί τόσο που να πιάσει διψήφια νούμερα».

To Grexit βραχυπρόθεσμα θα προκαλέσει υποτίμηση, πιστωτική κρίση, πρωτοφανή συρρίκνωση του ΑΕΠ και δυσθεώρητο υπερπληθωρισμό

Οπως σχολιάζει ο Μπερντ στο Business Insider, δείχνει πως σε παγκόσμιο επίπεδο, όλοι συμφωνούν πως ένα Grexit θα έχει άμεσα ένα τεραστίων διαστάσεων αρνητικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν και αναλυτές που επιχειρηματολογούν πως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η Αθήνα το να ξεφύγει από μια αυστηρή νομισματική πολιτική και να αποκτήσει ένα φθηνότερο νόμισμα θα αποκτήσει μια ώθηση.

Ομως, ο Segura-Cayuela της Mary Lynch δεν συμφωνεί. «Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ένα πιο αδύναμο νόμισμα θα είναι θετικό για την οικονομία μόνο αν η Ελλάδα επιβάλει μεταρρυθμίσεις που η χώρα έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να επιβάλει προκειμένου να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ. Η υψηλή δυνητικά ανάπτυξη εκτός ευρωζώνης απαιτεί σταθερότητα και νομισματική πολιτική που μπορεί να προβλεφθεί, βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και να προσελκυσθούν επενδύσεις προσανατολισμένες στον τομέα των εξαγωγών. Ωστόσο, το χαμηλό μεταρρυθμιστικό ρεκόρ που έχουν να επιδείξουν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις μας κάνει να τείνουμε να θεωρούμε ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι πολύ πιθανότερο να συμβούν κάτω από την πίεση των Ευρωπαϊκών οργανισμών, και φυσικά μέσα στο ευρώ».

Το Grexit δεν θα σημάνει τίποτα θετικό ούτε και μακροπρόθεσμα

Κατά τον Έλληνα οικονομολόγο της Bank of America Mary Lynch, Αθανάσιο Βαμβακίδη, ο οποίος από το παράδειγμα της Αργεντινής ορμώμενος, εκτιμά ότι το νέο ελληνικό νόμισμα θα μπορούσε με ένα Grexit να υποτιμηθεί κατά 50%! Η επιστροφή στη δραχμή ή η απόκτηση ενός άλλου εγχώριου νομίσματος θα κάνει τις εισαγωγές δραματικά πιο ακριβές.

Την άποψη του Βαμβακίδη ενστερνίζεται και ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Κρίστοφερ Πισαρίδης ο οποίος την Τετάρτη δήλωσε ότι το Grexit «θα σημάνει το μεγαλύτερο κούρεμα μισθών που θα έχει συμβεί ποτέ (στην Ελλάδα), επειδή τα περισσότερα από τα προϊόντα που καταναλώνουμε στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα και οι τιμές τους θα είναι σε ευρώ».

Το νέο ελληνικό νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά 50!

Επίσης, ο Βαμβακίδης εξέφρασε κατά το άτυπο συνέδριο της Mary Lynch ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επανακάμψει γρήγορα.

«Η νομική βάση για το ευρώ είναι η Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η οποία υπερισχύει της εθνικής νομοθεσίας. Η Ελλάδα θα εκθέσει τον εαυτό της σε έναν χρόνιο ακρωτηριασμό προσφυγών, με τους δανειστές που έχουν δώσει ευρώ να αρνούνται να αποπληρωθούν στο νέο ελληνικό νόμισμα. Επιπλέον, ο ελληνικός λαός είναι πιθανό να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ στις καθημερινές του συναλλαγές» υποστήριξε ο Βαμβακίδης.

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: