Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Είμαστε μακριά από συμφωνία

Χάσμα μεταξύ Ελλάδας και εταίρων για έκτακτο Eurogroup στις 4 Μαΐου

Απόσταση χωρίζει, όπως φαίνεται από δηλώσεις αξιωματούχων, την Αθηνά και τους εταίρους, ως προς την επίτευξη ενός έκτακτου Eurogroup, τη Δευτέρα και την επισφραγίσει μιας ενδιάμεσης συμφωνίας.

Ελληνικές πήγες από τις Βρυξέλλες θεωρούν ότι είναι εφικτή η σύγκληση έκτακτoυ Εurogroup στις 4 Μαΐου, με βάση μια συμφωνία επί των «ώριμων θεμάτων» της διαπραγμάτευσης που θα πρέπει να επιτευχθεί έως και το Σάββατο.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προσβλέπει στο να δοθεί, σε πρώτη φάση, ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει σε σχέση με την παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στην «Καθημερινή» προειδοποίησε πως αυτό το σενάριο είναι μάλλον πολύ θετικό και δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Προσέθεσε πως το θετικό σενάριο θα ήταν να υπάρξει πρόοδος σε όλες τις κατηγορίες ώστε να υπάρξει μια θετική δήλωση για τη χώρα μας στο τακτικό Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Στόχος της κυβέρνησης πάντως είναι τα υπόλοιπα «ακανθώδη» ζητήματα της διαπραγμάτευσης να τεθούν επί τάπητος μετά την αρχική σύγκλιση, στο πλαίσιο των συζητήσεων για ένα συνολική συμφωνία, την οποία το Eurogroup έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τη δανειακή σύμβαση.

Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης και σύμφωνα με τον
μέχρι τώρα προγραμματισμό θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το βράδυ. Ως βασικά θέματα συζήτησης τέθηκαν τα ζητήματα του μακροοικονομικού πλαισίου, των δημοσιονομικών στόχων, των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μακροοικονομικών εκτιμήσεων έως το 2022.

Στη συνέχεια, θα συζητηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και τα προβλήματα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι επταμελής, ενώ στις συζητήσεις συμμετέχουν τεχνικά κλιμάκια ανάλογα με το θέμα που τίθεται.

Πηγή: http://www.skai.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: