Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Ομολογία ήττας του ΣΥΡΙΖΑ από Λαφαζάνη: Καλύτερα να παραδώσουμε την σκυτάλη της διακυβέρνησης!

Βόμβα μεγατόνων από Λαφαζάνη που ξεφεύγει από τα «συνηθισμένα» που πιστεύει όπως η έξοδος από το ευρώ. Με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δηλώνει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του θα πρέπει να παραδώσει την κυβερνητική σκυτάλη!
Πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν πρόκειται να κάνει κωλοτούμπα η Πλατφόρμα για να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντάει ότι «Δεν υπάρχει τίποτα πιο ξένο και αποτροπιαστικό για μένα από το δόγμα “η εξουσία για την εξουσία” ή, για να χρησιμοποιήσω διαφορετικά μια άλλη φράση, από την τακτική «πάση θυσία και με κάθε τίμημα στην κυβέρνηση». Δεν θεωρώ, επίσης, ότι είναι δυνατό ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, στο όνομα μιας κυνικής, προσωρινής και αμφίβολης παραμονής στην κυβέρνηση, να εγκαταλείψει τις αρχές, τις αξίες και τις δεσμεύσεις του. Η κυβέρνηση και η εξουσία –αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την εξουσία, η οποία βρίσκεται ακόμη στα χέρια μιας ολιγαρχίας του πλούτου και των ξένων “προστατών” μας– δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο και μέσο για να αλλάξουμε θετικά την κοινωνία. Αν δεν μπορούμε να το πετύχουμε, το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη. Μπορούμε, όμως, να πετύχουμε και θα πετύχουμε, επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα, τόλμη και προσήλωση στις αρχές μας».
Η συγκεκριμένη απάντηση του Λαφαζάνη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ομολογία αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει. Ακόμα περισσότερο η απάντηση αυτή του Λαφαζάνη δείχνει ότι στην πραγματικότητα ούτε η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στις θέσεις της για έξοδο από την ευρωζώνη και προτιμάει στο όνομα της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια από την διακυβέρνηση και να επανέλθουν στην αντιπολίτευση ασκώντας κριτική εκ του ασφαλούς.
Άλλωστε την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει εφαρμόζοντας το πρόγραμμά του αλλά και να διαπραγματευτεί με τους εταίρους στη βάση του προγράμματος με το οποίο εκλέχτηκε στη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ την ομολογεί ο ίδιος ο Λαφαζάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση και για το αν έχει δικές του «κόκκινες γραμμές». Λέει χαρακτηριστικά:
«Οι “κόκκινες γραμμές” ασφαλώς έχουν την αξία τους. Δεν παύει, όμως, η λογική των “κόκκινων γραμμών” να είναι μια αμυντική λογική, πολύ περισσότερο αν προσπαθεί κανείς να βάλει “κόκκινες γραμμές” σε ένα άκρως δυσμενές πολιτικό πλαίσιο κι ένα πλαίσιο αρνητικών μέτρων και αρνητικών κατευθύνσεων, όπως αυτές που θέλουν να μας επιβάλουν οι θεσμοί. Αυτήν την ώρα η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς κάποιες “κόκκινες γραμμές”, που να διασώζουν ορισμένα κρίσιμα κεκτημένα, όσο και αν αυτό είναι αναγκαίο. Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ένα θετικό και πολύ συνεκτικό προοδευτικό πρόγραμμα-πακέτο, το οποίο να δίνει προτεραιότητα στην απομείωση του χρέους, στην παροχή ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία και στην ανάπτυξη με παραγωγικό προσανατολισμό. Οι νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις, η σφοδρή πίεση στα λαϊκά στρώματα και οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών κερδοφόρων επιχειρήσεων αφήνουν ανέγγιχτη την υπερεξουσία των διαπλεκόμενων ολιγαρχών, και δεν παράγουν νέο πλούτο αλλά κέρδη για λίγους, μείωση εισοδημάτων, ύφεση, ανεργία, τέλμα και απογοήτευση. Οφείλουμε να κινηθούμε στον αντίποδα αυτών των μίζερων και ασύμμετρων δογματισμών, που μοιάζουν προτεραιότητα για τους θεσμούς».
Αφού δεν μπορούν να κυβερνήσουν γιατί προκάλεσαν εκλογές τον περασμένο Χειμώνα για να γίνουν κυβέρνηση; Όταν ένα κόμμα εκτός του ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του δεν θέλει κιόλας να αναλάβει το κόστος της επιλογής του να κυβερνήσει τότε είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς τι είδους «σκληρή διαπραγμάτευση» μπορεί να κάνει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά πίσω από τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» θα μείνει στην ιστορία ως η πιο ηττοπαθής και δημαγωγική κυβέρνηση που δεν πίστευε ούτε η ίδια αυτά που έλεγε. Αυτό που προκύπτει όμως από τις δηλώσεις Λαφαζάνη είναι η προτροπή του προς τον Αλέξη Τσίπρα για «ηρωική έξοδο» αλλά και κάτι ακόμα περισσότερο.
Η σημερινή συνέντευξη Λαφαζάνη αποδεικνύει ότι η πρωτομαγιάτικη προαναγγελία για εκλογές από την Ίσκρα δεν ήταν «λάθος εκ παραδρομής» όπως δικαιολογήθηκε αργότερα η ιστοσελίδα του Λαφαζάνη, αλλά το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο διαπραγματεύεται ο Τσίπρας με τους εταίρους. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρεωθεί δύο φορές εκλογές που είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους και μετά από ένα 6μηνο τους προσφέρει με τη στάση του όλα τα όπλα για να μπει η χώρα στο τρίτο μνημόνιο.
antinews.gr


Ένα βήμα πριν τα βράχια



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: