Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Λα Ρεπούμπλικα: Η Ελλάδα σπρώχνει πρόσφυγες στην Αλβανία - 30 φωτορεπόρτερ συνέλαβαν τα Σκόπια για... παράνομη είσοδο στη χώρα

Σε φορτηγά οι πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα για να τους γυρίσουν στην Ελλάδα - Διαψεύδει την ιταλική εφημερίδα ο Κυρίτσης

Τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα «σπρώχνει 2000 πρόσφυγες προς την Αλβανία» διατυπώνει σε άρθρο της η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, την ώρα που η κατάσταση στα Σκόπια γίνεται όλο και πιο εκρηκτική, με εκατοντάδες μετανάστες να καταφέρνουν σήμερα να περάσουν τα σύνορα, μόνο και μόνο για να στοιβαχτούν στη συνέχεια σε φορτηγά του στρατού για να σταλούν πίσω στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, η ΠΓΔΜ προχώρησε στη σύλληψη πάνω από 30 φωτορεπόρτερ (ανάμεσά τους και 7-10 Έλληνες), οι οποίοι ακολουθούσαν τους πρόσφυγες που περνούσαν τα σύνορα από ένα σημείο όπου δεν υπάρχει φράχτης. 

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του protothema.gr, έχει γίνει ήδη διάβημα από τον πρεσβευτή της Ελλάδας στα Σκόπια στον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ προκειμένου οι Έλληνες φωτορεπόρτερ να αφεθούν ελεύθεροι  και να μην πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Λα Ρεπούμπλικα: «Η Ελλάδα σπρώχνει 2.000 πρόσφυγες προς την Αλβανία»
Η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει σε άρθρο της ότι «Η Ελλάδα σπρώχνει 2000 πρόσφυγες προς την Αλβανία». «Προς το παρόν είναι 162 αλλά τις επόμενες ημέρες μπορεί να αφιχθούν 2.000. Είναι σύροι πρόσφυγες, τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε με λεωφορεία στην Κόνιτσα, όλο και πιο κοντά στην Ιταλία», σημειώνει η δημοσιογράφος Κιάρα Σπανιόλο.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι
 «το χωριό στο οποίο στήθηκε το κέντρο υποδοχής βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα απόσταση από τα αλβανικά σύνορα, και σε απόσταση εκατό περίπου χιλιομέτρων από την βόρεια ακτή της Ελλάδας, την οποία χωρίζουν λίγα ναυτικά μίλια από την ιταλική περιοχή της Απουλίας, όπου η στιγμή μιας νέας "ώρας Χ" των αποβιβάσεων μοιάζει να πλησιάζει όλο και περισσότερο».

Η Λα Ρεπούμπλικα υπογραμμίζει ότι στο Λέτσε της Κάτω Ιταλίας έχει ετοιμασθεί προληπτικό σχέδιο της πολιτικής προστασίας, ενώ η ακτοφυλακή και η οικονομική αστυνομία ελέγχουν διαρκώς τον θαλάσσιο ορίζοντα. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα «ζει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, με 14.000 απελπισμένους που συνεχίζουν να συνωστίζονται στην Ειδομένη, χωρίς ελπίδα να εισέλθουν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και άλλους 4.500 οι οποίοι αναγκάζονται να μείνουν σε κάμπιγκ τρόμου στο λιμάνι του Πειραιά».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά, επίσης, στην δήλωση του αναπληρωτή υπουργού άμυναςΔημήτρη Βίτσα ότι «στους πρόσφυγες που έμειναν μπλοκαρισμένοι μέσα στην χώρα μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, η κυβέρνηση της Αθήνας άρχισε να μοιράζει τυπωμένο υλικό στα αραβικά, φαρσί και γλώσσα παστούν, καλώντας τους να μετακινηθούν σε άλλα κέντρα υποδοχής».

Η Ιταλίδα δημοσιογράφος Κιάρα Σπανιόλο, θεωρεί ότι «η προσέγγιση των συνόρων με την Αλβανία μοιάζει με προαναγγελία χρονικού νέων "ταξιδίων της ελπίδας" προς την ιταλική περιοχή της Απουλίας. Και το άρθρο της Λα Ρεπούμπλικα καταλήγει: «ο κίνδυνος, στον οποίο κάνουν αναφορά υπεύθυνοι των αστυνομικών αρχών, είναι, μικρά πλεούμενα να προσφέρουν την δυνατότητα μεταφοράς των προσφύγων από την ελληνική ακτή, από την στιγμή που η θάλασσα απέχει μόνον λίγο λιγότερο από εκατό χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και ούτε σαράντα από την Φιλιππιάδα, όπου στήθηκε ένας άλλος καταυλισμός, και οι μετανάστες είναι φιλοξενούμενοι και όχι φυλακισμένοι, ελεύθεροι να απομακρυνθούν και να προσπαθήσουν να διασχίσουν την θάλασσα, ή τα ορεινά σύνορα με την Αλβανία. Σύνορα, τα περάσματα των οποίων ελέγχονται από την αστυνομία (και με την βοήθεια είκοσι αστυνομικών που έφτασαν από την Ιταλία), αλλά η αστυνομία δεν μπορεί, βέβαια, να πραγματοποιεί περιπολίες σε όλη τους την έκταση».

Διάψευση του άρθρου της Ρεπούμπλικα από Κυρίτση: «Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό»


«Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό. Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, απαντώντας σε ιταλικά δημοσιεύματα. 

«Με την ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση από επιτήδειους, αλλά να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία τους στους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας»καταλήγει η ανακοίνωση.


Σκόπια: Στοιβάζουν τους πρόσφυγες σε φορτηγά για να τους γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα
Περίπου 2.000 πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Ειδομένης έχουν καταφέρει να περάσουν μέχρι στιγμής σε έδαφος της ΠΓΔΜ, διασχίζοντας το χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό, εκτιμά ένας φωτογράφος του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στην περιοχή. 

Την ίδια ώρα, μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα στο έδαφος της ΠΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, είναι μέρος μίας μεγάλης ομάδας η οποία έφυγε το πρωι από τον καταυλισμό της Ειδομένης, αναζητώντας άλλο σημείο για να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ, στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης.

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν σπεύσει στο χωριό Μόνι για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.

Αφού περπάτησαν για αρκετές ώρες, οι πρόσφυγες διέσχισαν έναν χείμαρρο σχηματίζοντας μια «ανθρώπινη αλυσίδα» και βρήκαν τρόπο να περάσουν έναν φράχτη τον οποίο είχαν στήσει οι σκοπιανές αρχές, αναφέρει ο φωτογράφος του πρακτορείο, Stoyan Nenov. Όπως τονίζει, πολλοί από τους πρόσφυγες που επιχειρούν το παράτολμο πέρασμα του ποταμού κουβαλούν στους ώμους τους τα παιδιά τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Ορισμένοι από τους πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν στην ΠΓΔΜ παραλήφθηκαν από φορτηγά του στρατού των Σκοπίων, παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πού θα οδηγηθούν.

«Λαμβάνουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε η ομάδα αυτή (των προσφύγων) να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η αστυνομία και ο στρατός έχουν αυξήσει τις περιπολίες σε κρίσιμα σημεία των συνόρων», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της σκοπιανής αστυνομίας, εκτιμώντας ότι μέχρι στιγμής έχουν περάσει τα σύνορα περί τους 700 πρόσφυγες, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος από την εκτίμηση του Nenov.


Πάνω από 30 φωτορεπόρτερ - ανάμεσά τους και Έλληνες - συνέλαβε η αστυνομία της ΠΓΔΜ
Περίπου τριάντα φωτορεπόρτερ συνέλαβαν οι αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων, μεταξύ των οποίων και Έλληνες που ακολουθούσαν την πορεία των προσφύγων

Σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, Γιάννη Κολεσίδη ο οποίος είναι ένας από τους συλληφθέντες, οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ συνέλαβαν περισσότερους από τριάντα φωτορεπόρτερ εκ των οποίων 7 έως 10 είναι Έλληνες.

Όπως μεταδίδει οι φωτορεπόρτερ ακολουθούσαν τους πρόσφυγες, οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από σημείο όπου δεν υπάρχει φράχτης. 

Οι φωτορεπόρτερ δεν γνώριζαν ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκονταν. «Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του Σκοπιανού στρατού», είπε ο Γιάννης Κολεσίδης. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Μόι που είναι δίπλα από τη Γευγελή και τους οδηγούν στο αστυνομικού τμήμα της Γευγελής.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr έχει γίνει διάβημα από τον πρεσβευτή της Ελλάδας στα Σκόπια στον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ προκειμένου οι Έλληνες φωτορεπόρτερ να αφεθούν ελεύθεροι  και να μην πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ για παράνομη είσοδο στη χώρα.
protothema.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: