Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Πρωτογενές έλλειμμα 3,4% το '15. Με όρους μνημονίου ...πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%

Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6 δισ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή.

Ωστόσο, αν εξαιρεθεί η επίπτωση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ανήλθε στα 7,1 δισ. τότε προκύπτει ότι πέρυσι η Ελλάδα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ ή 0,7 % του ΑΕΠ.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT δεν αποτυπώνουν το ισοζύγιο του προϋπολογισμού όπως αυτό υπολογίζεται βάσει του μνημονίου αλλά βάσει του ευρωπαϊκού λογιστικού συστήματος ΕΖΑ.

Η μεγαλύτερη διαφορά στην αποτύπωση του ισοζυγίου προϋπολογισμού, αλλά όχι μοναδική, έχει να κάνει με τις δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Βάσει του μνημονίου, οι δαπάνες αυτές δεν υπολογίζονται στο πρωτογενές ισοζύγιο και κατ’ επέκταση από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το 2015 η Ελλάδα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 0,7 % του ΑΕΠ όπως έχει αποκαλύψει η «Κ».

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για το 2015 βάσει μνημονίου ήταν να διαμορφωθεί πρωτογενές έλλειμμα 0,25 % του ΑΕΠ.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρυσι ΣΤΑ 176 δισ. ευρώ από 177, 5 δισ. ευρώ που ήταν το 2014, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 0,8%.

Κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας την έκθεση της Eurostat, ανέφεραν πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση με το προσφυγικό και τα capital contols, το αποτέλεσμα δεν ήταν τυχαία καθώς η κυβέρνηση κατέβαλε σκληρή προσπάθεια με οργανωμένο σχέδιο και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους.

Ταυτόχρονα, άφησαν αιχμές για τη στάση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και του ΔΝΤ, δηλώνοντας:«Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018.»

skai.gr


Πρόβλημα στα κρατικά ταμεία - «Σκουπίζουν» τα αποθεματικά των νοσοκομείων




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: