Τρίτη 10 Μαΐου 2016

«Μόνο η ΝΔ είναι αξιόπιστος συνομιλητής της Ευρώπης»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ANTONIO LOPEZ-ISTURIZ WHITE

«Μόνο η ΝΔ είναι αξιόπιστος συνομιλητής της Ευρώπης»
Photo by European People's Party
Ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και μήνυμα ότι ενδεχομένως να απαιτηθούν -ελέω ΣΥΡΙΖΑ- περισσότερες θυσίες στέλνει σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο liberal.gr ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ευρωβουλευτής, Antonio López-Istúriz White.
Συγκεκριμένα ο κ. López-Istúriz σημειώνει ότι ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ αποδεικνύεται ως ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής της Ευρώπης και αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κατάφερε είναι να καταστρέψει όλα όσα η προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε πετύχει.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια ηγετών που απορρίπτουν την κάθε βοήθεια και αρνούνται να συνεργαστούν», υπογραμμίζει για τον Αλέξη Τσίπρα και στέλνει σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους λέγοντας: «Έχει έρθει η ώρα να ξαναφέρουμε την οικονομία της Ελλάδας στην ίδια ταχύτητα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης»!
Ο ισχυρός παράγοντας του ΕΛΚ δεν διστάζει να αναφερθεί και στις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα του την Ισπανία τονίζοντας ότι «τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα συνάντησαν την άνοδο λαϊκιστικών κινημάτων: του ΣΥΡΙΖΑ και του Podemos. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες της καταστροφικής πολιτικής του Τσίπρα. Δε γίνεται να υπάρξει άλλη κυβέρνηση τύπου ΣΥΡΙΖΑ σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα».
Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Διαμάντη
- Θεωρείτε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί αλλάξει; Πως μπορεί να γίνει αυτό;
Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η σημερινή κατάσταση μπορεί να αλλάξει και θα πρέπει να αλλάξει.
Οι θυσίες που έχει κάνει ο Ελληνικός λαός, ώστε να προοδεύσει και να ορθοποδήσει δεν μπορούν τώρα να παραβλεφθούν από τις ιδιοτροπίες μιας κυβέρνησης, της οποίας τα επιτεύγματα, από την στιγμή που ήλθε στην εξουσία, ήταν να «κόψει» τις γέφυρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αρνείται να εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις τις, καταστρέφοντας όλα όσα η προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε πετύχει.
Τα θύματα αυτής της ανεύθυνης συμπεριφοράς είναι οι πολίτες.
Η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της και παραμένοντας σταθερή στις μεταρρυθμίσεις της χώρας. 
Γνωρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες περνάνε δύσκολες στιγμές, ωστόσο έχουν επιδείξει για αρκετά χρόνια μια απίστευτη αντοχή. Μπορεί να απαιτηθούν και άλλες θυσίες, υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την τρέχουσα δύσκολη κατάσταση.
Έχει έρθει η ώρα να ξαναφέρουμε την οικονομία της Ελλάδας στην ίδια ταχύτητα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
- Η Ισπανία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν κοινά και σημαντικά προβλήματα. Θεωρείτε πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ; Είστε αισιόδοξος;
Τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα από την οικονομική κρίση, έχουν βιώσει τον αντίκτυπο των μεταναστευτικών ροών και διανύουν μια περίοδο λαϊκίστικων κινημάτων.
Η οικονομία της χώρας μου, της Ισπανίας, έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, ωστόσο η κυβέρνηση  δε φοβήθηκε να λάβει σκληρές αποφάσεις, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και στις σωστές πολιτικές επιλογές. Αυτό αποκατέστησε την αξιοπιστία της Ισπανίας στην Ευρώπη και αποτελεί παράδειγμα για τα υπόλοιπα κράτη μέλη και συνολικά τον κόσμο. Δε βρισκόμαστε σε τέλειο επίπεδο, αλλά είμαστε πλέον μια από τις πιο αξιόπιστες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Οι προσπάθειες των Ισπανών έχουν αποδώσει καρπούς και τώρα βλέπουν τα αποτελέσματα. Είμαστε η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
"Η συνταγή της Ευρώπης", δηλαδή, η δημοσιονομική πειθαρχία, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και η επιστροφή της ανταγωνιστικότητας – πέτυχε. Η Ισπανία αποτελεί παράδειγμα των σωστών πραγμάτων που μπορεί να γίνουν στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει χρόνο να αλλάξει την πορεία που έχει χαράξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να επανέλθει στην πολλά υποσχόμενη τροχιά που είχε αρχίσει με την κυβέρνηση Σαμαρά. Για να γίνει αυτό όμως, ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
Για το θέμα της προσφυγικής κρίσης, η Ισπανία κατάφερε να περιφρουρήσει τα εξωτερικά σύνορά της και να εξασφαλίσει συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες. Τώρα αποτελεί παράδειγμα για την Ευρώπη. Ελπίζω πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση να έχει τη βούληση να τηρήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους της αλλά και να καταφέρει να ελέγξει τις προσφυγικές ροές.
Όσον αφορά στην πρόκληση του λαϊκισμού, τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα συνάντησαν την άνοδο παρόμοιων λαϊκιστικών κινημάτων: του ΣΥΡΙΖΑ και του Podemos. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες της καταστροφικής πολιτικής του Τσίπρα. Δε γίνεται να υπάρξει άλλη κυβέρνηση τύπου ΣΥΡΙΖΑ σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Όπως και να 'χει, θεωρώ πως τηρώντας τις δεσμεύσεις της, προχωρώντας σε γενναία βήματα με τις σωστές πολιτικές, σε συνδυασμό με την προσπάθεια του κόσμου, η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την τωρινή κατάσταση όπως μπόρεσε και η Ισπανία.
- Ήσασταν παρών στο πρόσφατο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ποιο είναι το σχόλιο σας για όσα ακούστηκαν;
Ήταν ένα πολύ καλό συνέδριο, γεμάτο ιδέες και πρωτοβουλίες.
Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για τις διαφορετικές δοκιμασίες που η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν, όπως για παράδειγμα την οικονομία, το προσφυγικό και τον λαϊκισμό. Φυσικά αυτά τα θέματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα στην Ελλάδα από την στιγμή που επηρεάζετε από αυτές τις τρεις καταστάσεις.
Κατά τη διάρκεια των debates είχαμε την δυνατότητα να ακούσουμε την άποψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλου, όπως επίσης και τις εμπειρίες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις που ανέφερα παραπάνω. Εγώ παρουσίασα το όραμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος σχετικά με τον τρόπο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κοινές Ευρωπαϊκές προκλήσεις, προκειμένου να βελτιώσουμε την κοινωνία μας και να συνεχίσουμε να χτίζουμε μια καλύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες.
Ήταν πραγματικά ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό συνέδριο. Είμαι πεπεισμένος ότι από το συνέδριο του περασμένου μήνα θα εξαχθούν καλές προτάσεις.
 - Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα που λαμβάνει η Ευρώπη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Η Ευρώπη χρειάζεται ένα σταθερό και αξιόπιστο εταίρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα υπεύθυνο και προσηλωμένο μέλος, διότι μόνο ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα, και μόνο έτσι μπορεί η Ελλάδα να προοδεύσει και να επιστρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης.
Αφού άκουσα, μίλησα και συζήτησα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι μπορεί να επαναφέρει την Ελλάδα στο σωστό δρόμο. Η Ευρώπη χρειάζεται έναν δημιουργικό ηγέτη, ο οποίος να είναι πλήρης. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ηγετών που απορρίπτουν την κάθε βοήθεια και αρνούνται να συνεργαστούν.
Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύονται ως οι μόνοι αξιόπιστοι συνομιλητές για την Ευρώπη, που είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα τοποθετήσουν την Ελλάδα πίσω στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, όπως και της πολιτικής αλλά και κοινωνικής σταθερότητας.
liberal.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: