Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Αργός θάνατος ή απότομος, εκλογές ή δημοψήφισμα και από πάνω μας το φάντασμα της δραχμής

Δημήτρης Τζελέπης
 Όλοι μας, ο καθένας με τον δικό τρόπο σίγουρα θα έβαλε στο πασχαλινό τραπέζι το εάν θα κλείσει η αξιολόγηση, το εάν θα έχουμε εκλογές ή ένα δημοψήφισμα «Ευρώ ή Δραχμή» ή εάν θα συρθούμε σε αργό θάνατο μέχρι τα μέσα Ιουλίου και τότε η Ε.Κ.Τ. θα πρέπει να βρει έναν μαγικό τρόπο να μας δώσει λεφτά ή θα φωνάξουμε πίσω τον Βαρουφάκη να τυπώσει τα περίφημα IOU.
Ο καθένας έδωσε την δική του εξήγηση για το πώς φτάσαμε έως εδώ. Καθυστερήσαμε πολύ, έπρεπε να έχουμε τελειώσει από τον Οκτώβριο και φτάσαμε Μάιο.
Οι γιορτές τελείωσαν και από σήμερα η επικαιρότητα θα μας χτυπήσει την πόρτα για αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες. Πηγές των Βρυξελλών δεν αποκλείουν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις «dead end». Πολλοί είναι που ισχυρίζονται ότι έχουμε πέσει ξανά πάνω στον σκληρό άξονα Δ.Ν.Τ. και Γερμανίας.
Ο νεκρός πολιτικός χρόνος του Πάσχα τελείωσε, δεν έβγαλε πουθενά και δεν περιμέναμε να βγάλει πουθενά. Και τώρα όλα για όλα μέχρι τις 24 Μαΐου, αλλιώς μετά μπαίνουμε στην ζώνη του λυκόφωτος με το φάσμα ενός πιστωτικού γεγονότος να αυξάνεται. Ο νεκρός χρόνος για την Ευρώπη είναι ο Ιούνιος, γιατί έχει να διαχειριστεί το Brexit με το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος να μην είναι ακόμα βέβαιο, η Ισπανία να οδηγείται ξανά σε εκλογές ύστερα από πέντε μήνες ακυβερνησίας, την συμφωνία με το προσφυγικό να μην εφαρμόζετε πλήρως, με την Τουρκία να βάζει προσκόμματα και στα σύνορα Αυστρίας να αναβιώνει ο Μεσοπόλεμος. Κοινώς «Europe stretched to its limits».
Έτσι, η Ελλάδα θα κινδυνεύσει να μείνει μόνη της ένα μήνα. Σημαντικό Eurogroup αυτό της 9ης Μαΐου που θα κρίνει συνθηκολόγηση ή κάλπες τον Ιούνιο, η ημερομηνία που ακούγεται είναι 12 Ιουνίου.
Πλέον η κυβέρνηση θα τα δώσει όλα και ότι βγει, εάν το eurogroup αποφασίσει να νομοθετηθούν αυτά τα μέτρα, πηγές λένε ότι και άλλες κυβερνήσεις νομοθέτησαν μέτρα για το μέλλον. Εάν φτάσουμε τον Ιούνιο και τρέχουμε, μπορεί να δοθεί γέφυρα σωτηρίας με ένα δάνειο γέφυρα για τις υποχρεώσεις που ωριμάζουν τον Ιούλιο ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Εάν το κύκνειο άσμα του Βαρουφάκη ήταν το eurogroup της Ρίγας στις 24 Απριλίου το 2015, που έφερε σε ναυάγιο την διαπραγμάτευση, πολλοί είδαν ένα χρόνο μετά στο eurogroup του Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου 2016 το ρέκβιεμ του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που οδήγησε την ελληνική πλευρά να νομοθετήσει μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κάποια από αυτά τα μέτρα είναι μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, δηλαδή αυτόματος κόφτης, η λεγόμενη μείωση δημοσιονομικών μεγεθών. Επίσης, θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στο νερό και στο ρεύμα στο 24% . Δύσκολο να τα δεχτεί αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα έρθει αντιμέτωπος με την κοινωνική του βάση, που τον έφερε στην εξουσία.
Έτσι ο κ. Τσίπρας προτίθεται να κάνει δύο πράγματα, να θέσει προς ψήφιση το πακέτο με τον αριθμό 180 βουλευτών όπως έγινε πέρυσι με το μνημόνιο, να θέσει προ των ευθυνών της την αντιπολίτευση και να την ρωτήσει με τι συντάσσετε, με το Δ.Ν.Τ. ή με την ελληνική πλευρά. Το τρίτο να τραβήξει την σκανδάλη και να πει «πάω σε εκλογές».
Υπάρχει και ένα εσωτερικό blame game στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Τσακαλώτο που δέχθηκε και συμφώνησε να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάποια δημοσιεύματα του ξένου τύπου ανάφεραν ότι ο Τσακαλώτος παραιτείται και ο κ. Τσίπρας ψάχνει για άλλον υπουργό, έδειξαν ότι ο Υπουργός Οικονομίας και το Μέγαρο Μαξίμου δεν διανύουν και τις καλύτερες μέρες τους. Είναι φανερό ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει χαράξει την δική του πορεία στην διαπραγμάτευση και έθεσε τις δικές του κόκκινες γραμμές. Το μόνο σίγουρο ότι στην Λεωφόρο Νίκης όταν και εάν κλείσει η συμφωνία και γίνει ανασχηματισμός θα εγκατασταθεί άλλος υπουργός.
Το Grexit επανέρχεται δειλά δειλά στα διεθνή γραφεία και με πρόσφατη έρευνα του Economist το διεθνές πρακτορείο λέει ότι εάν δεν γίνει φέτος, στα επόμενα πέντε χρόνια η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ζώνη του ευρώ και θα πάψει να είναι μέλος της ευρωζώνης.
Συμπέρασμα είναι, ότι εάν περάσουμε και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, τα πράγματα σφίγγουν και το καλοκαίρι δεν θα είναι τόσο εύκολο, όπως περίμεναν κάποιοι. Υπάρχουν τρία σενάρια, συνθηκολόγηση και υπογραφή της συμφωνίας , εκλογές ή δημοψήφισμά το δεύτερο λίγο δύσκολο μετά την περσινή αλλαγή αποτελέσματος και το τρίτο που είναι απευκταίο, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και μοιραίο, είναι να εγκαταλείψουμε την ζώνη του ευρώ. Μόνο ο πρωθυπουργός ξέρει τι θα επιλέξει και ποια λύση θα του φανεί καλύτερη.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: