Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Eurogroup για Ελλάδα: Ένας συμβιβασμός ο αυτόματος μηχανισμός και 3 βαριές ήττες το χρέος το 2018 και διπλή δέσμη μέτρων

Eurogroup για Ελλάδα: Ένας συμβιβασμός ο αυτόματος μηχανισμός και 3 βαριές ήττες το χρέος το 2018 και διπλή δέσμη μέτρων
Το χρέος το 2018 και η διπλή δέσμη μέτρων...αποτελούν τις 3 βασικές ήττες της Ελλάδος στην διαπραγμάτευση του Eurogroup.
Ένα συμβιβασμό και τρεις βαριές ήττες συμπεριλάμβανε το Eurogroup στις 9 Μαΐου του 2016 για την Ελλάδα. 
Πίσω από τα επικοινωνιακά τρικ αποκαλύπτονται ορισμένες παράμετροι που καθιστούν την Ελλάδα ακόμη περισσότερο δέσμια των μέτρων ενώ το χρέος….με την παγίδα των 3 σταδίων μετατοπίζεται για το 2018. 
Μάλιστα θα υπάρξει διπλή δέσμη μέτρων τα οποία…θα περνούν με προεδρικό διάταγμα...και at hoc όπως ελέχθηκε συγκεκριμένα. 
Ακόμη συμφωνία για την αξιολόγηση που θα ξεκλειδώσει τις δόσεις δεν έχει υπάρξει και όλοι πλέον εστιάζονται στο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαΐου ώστε να επιτευχθεί συμφωνία. 

Ο συμβιβασμός και η διπλή δέσμη μέτρων….και με προεδρικό διάταγμα – Μέτρα εσαεί….στην Ελλάδα 

Στο Eurogroup στις 9 Μαΐου υπήρξε συμβιβασμός για τον αυτόματο μηχανισμό προληπτική μέτρων και διόρθωσης των δημοσιονομικών ανισορροπιών. 
Η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει τον προληπτικό – αυτόματο μηχανισμό χωρίς μέτρα ενώ ο αυτόματος μηχανισμός θα αξιολογείται σε ετήσια βάση κάθε Μάιο με κριτήριο τα αποτελέσματα της Eurostat.
Ως προς το σκέλος αυτό η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο της δηλαδή να ψηφιστεί ο αυτόματος μηχανισμός χωρίς μέτρα και να αξιολογείται αν θα ενεργοποιηθεί σε ετήσια βάση. 
Όμως τα οφέλη της Ελλάδος σταματούν εδώ καθώς στο Eurogroup συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τους δανειστές θα συντάξουν την δέσμη μέτρων θα δημιουργήσουν ένα καλάθι μέτρων το οποίο η Ελλάδα θα χρησιμοποιεί όταν θα ενεργοποιείται ο αυτόματος μηχανισμός προληπτικών μέτρων.
Τα μέτρα δεν θα νομοθετηθούν αλλά θα συμφωνηθούν μεταξύ δανειστών και Ελλάδος. 
Μάλιστα ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem τόνισε εμφατικά ότι θα είναι οριζόντια παντού με ότι αυτό συνεπάγεται.....για συντάξεις αλλά και μισθούς. 
Ταυτόχρονα και αυτό αποτελεί μεγάλη πολιτική ήττα η Ελλάδα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του Οκτωβρίου του 2016 θα πρέπει να συμπεριλάβει μέτρα που θα αντικαταστήσουν υπάρχοντα. 
Μάλιστα σε αυτή την δέσμη μέτρων του προϋπολογισμού του 2017 θα μπορούν να αντικατασταθούν μέτρα τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί ενώ θα έχουν προσανατολισμό μείωση δαπανών αύξηση εσόδων. 
Επίσης τονίστηκε ότι τα μέτρα από το καλάθι των μέτρων του αυτόματου μηχανισμού θα είναι οριζόντια παντού – δηλαδή σοκ – και ταυτόχρονα θα θεσμοθετούνται με προεδρικό διάταγμα.
Το Eurogroup επέβαλλε τα νέα μέτρα του αυτόματου μηχανισμού να προσυμφωνηθούν εξέλιξη που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την Ελλάδα γιατί θα περιλαμβάνει περικοπές δαπανών παντού ακόμη και στις συντάξεις.
Τα μέτρα μπορεί να μην νομοθετηθούν αλλά η κοινωνία θα ξέρει....τι θα περιλαμβάνει το καλάθι μέτρων του τρόμου. 


Βαριά ήττα στο χρέος 

Ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem προσγείωσε ανώμαλα την Ελλάδα καθώς αυτή η σταδιοποίηση σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος συνεπάγεται ότι η λύση για το χρέος θα έρθει τέλη του 2018 ή αρχές του 2019. 
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ESM στο βραχυπρόθεσμο σκέλος για το χρέος θα εξεταστούν τα επιτόκια και αν υπάρξει αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πρέπει να αξιολογηθεί ως παράμετρος. 
Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ο ESM να αποπληρώσει δάνεια άλλων φορέων ή ομόλογα που έχουν υψηλότερα επιτόκια. 
Ο Dijsselbloem ήταν σαφής, μέχρι το 2018 δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο εξυπηρέτησης του χρέους αλλά τα βασικά μέτρα θα εξεταστούν και εφαρμοστούν τέλος του 2018 ή αρχές του 2019. 
Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα για να αποτρέψει την αποτυχία του προγράμματος όπως τόνισε χαρακτηριστικά. 
Ως προς την επιμήκυνση ο επικεφαλής του ESM έμμεσα φωτογράφησε τον χρόνο επιμήκυνσης από 32,4 χρόνια στα 40 χρόνια δηλαδή περίπου 7,5 χρόνια επιμήκυνση.
Κατά τις συνεντεύξεις των εκπροσώπων του Eurogroup αναφέρθηκε ότι στα 
Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος περιλαμβάνονται προτάσεις που θα συμβάλλουν στην εκταμίευση των δόσεων. 
Μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2018 
Μακροπρόθεσμα μέτρα που αφορούν την ωρίμανση των δανείων που έχουν λήξει 32,4 χρόνια. 

www.bankingnews.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: