Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Γεωργιάδης: Προνομιακή μεταχείριση ΜΚΟ «του ΣΥΡΙΖΑ» στην Υγεία

Καταγγελία του αντιπροέδρου της ΝΔ στη Βουλή
Γεωργιάδης: Προνομιακή μεταχείριση ΜΚΟ «του ΣΥΡΙΖΑ» στην Υγεία
Αθήνα
Προνομιακή χρηματοδότηση Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών Ψυχικής Υγείας, στις οποίες συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτες υπουργών της κυβέρνησης, με χρήματα από πόρους του ΕΣΠΑ, κατήγγειλε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι καταγγελίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη για χυδαιότητα και αθλιότητα. 

«Η θεωρία ότι ευνοήθηκαν συγκεκριμένοι φορείς δεν ευσταθεί. Ο δικός σας μηχανισμός κοστολόγησης υλοποιήθηκε και οι κατανομές έγιναν με τον ίδιο τρόπο στη διάρκεια της τριετίας», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

Όπως ανέφερε, προκειμένου να κλείσει το ΕΣΠΑ του 2015 χρειάστηκαν αναπροσαρμογές στους προϋπολογισμούς, καθώς στις φτωχές περιοχές όπως η Ήπειρος έπρεπε να διατεθούν μεγαλύτερα ποσά. 

Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε έγγραφα τριών μη κυβερνητικών οργανώσεων, από τα οποία, όπως είπε, προκύπτει ότι δόθηκαν σε κάθε εταιρεία περί το ένα εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό,τι έπρεπε, παρόλο που οι οργανώσεις αυτές κάλυψαν τον ίδιο αριθμό ασθενών με άλλες εταιρείες και είχαν υπαχθεί στον ίδιο τρόπο κοστολόγησης. 

«Γιατί τους δώσατε παραπάνω λεφτά, αν και είχαν τον ίδιο αριθμό ασθενών; Αυτή είναι η ερώτηση» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Επισήμανε ότι η χρηματοδότηση Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών Ψυχικής Υγείας έχει στο παρελθόν βασιστεί σε μελέτη κοστολόγησης, την οποία έχει εκπονήσει η Ειδική Υπηρεσία του Τομέα Υγείας με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μεταξύ των τριών ΜΚΟ, είπε ο κ. Γεωργιάδης, περιλαμβάνεται εταιρεία στην οποία φαίνεται να μετείχε - και δεν έχει δηλωθεί ότι έχει αποχωρήσει- ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Στη δεύτερη μετείχε συνεργάτης του γραφείου του υπουργού, η κ. Λύτρα, ενώ στην τρίτη μετέχει σύμβουλος του υφυπουργού κ. Πετρόπουλου.
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε ειδικά στην Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου, υποστηρίζοντας ότι δεν προκύπτει από πουθενά προνομιακή χρηματοδότηση. 

Ανέφερε επίσης ότι στο παρελθόν το υπουργείο είχε προσλάβει ιδιωτική εταιρεία συμβούλων για να προχωρήσει ο νέος μηχανισμός κοστολόγησης, όμως η σημερινή κυβέρνηση διέκοψε τη σύμβαση.

«Η πελατειακή διαπλοκή έχει ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ό,τι και να λέτε, αυτό έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση. Τα υποτιθέμενα σκάνδαλα τα εκτοξεύουν τα μιντιακά σας υποστυλώματα. Και όπως όλα τα πυροτεχνήματα έτσι και αυτά έχουν κοντά ποδάρια. Τα δικά σας αμαρτήματα είναι πιστοποιημένα» απάντησε οργισμένος ο κ. Ξανθός.

Τόνισε ακόμα ότι η σημερινή κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύτηκε και πέτυχε κατ' αρχήν συμφωνία για το σύμφωνο που παρέλαβε το 2015 για την χρηματοδότηση του συστήματος ψυχικής υγείας, το οποίο είχε καταρρεύσει. 

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή θα προχωρήσει και ότι η ΕΕ δεν θα ζητήσει πίσω χρήματα από την Ελλάδα. 

Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ΕΠΡΟΞΥ, την εταιρεία της Ηπείρο,  η οποία το 2013 έλαβε το 1,85% της συνολικής κατανομής, το 2014 έλαβε το 2,17%, το 2015 έλαβε το 2,97% της συνολικής κατανομής και το 2016 έλαβε το 2,05%. 

«Που τη βλέπετε την προνομιακή μεταχείριση; Ποιος σας δίνει και ποιος μαγειρεύει αυτά τα στοιχεία για να δημιουργούνται εντυπώσεις ; Δεν ισχύει αυτό που λέτε» διαβεβαίωσε ο Ανδρέας Ξανθός. Είπε επίσης ότι στο τέλος του 2015 έγιναν αναπροσαρμογές, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης περιφερειακότητας και την ανάγκη να τηρηθούν οι αναλογίες ανάμεσα στο ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ, όπως κάθε φορά που κλείνει το ΕΣΠΑ, για να μπορούν να απορροφηθούν οι πόροι.

«Είπατε ότι είναι το δικό μας σύστημα κοστολόγησης. Εγώ όμως έχω τα έγγραφα που δείχνουν ότι έχετε καταθέσει σχεδόν από ένα εκατομμύριο παραπάνω, με τον ίδιο αριθμό ασθενών και την ίδια τιμή ανά ασθενή. Και μου κάνει εντύπωση, ότι αυτοί που μετέχουν σε αυτές τις εταιρείες είναι δηλωμένα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με διάφορους τρόπους. Τι να κάνω; Να μην τα καταθέσω;» αντέτεινε ο κ. Γεωργιάδης.

«Για να ξέρει ο κόσμος τι έχει γίνει. Στη χώρα είχαμε άσυλα και είχαμε γίνει διεθνώς ρεζίλι», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «για να κλείσουν τα άσυλα έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και ξεκίνησαν προοδευτικοί και αριστεροί άνθρωποι, άνθρωποι της ψυχικής υγείας, να μιλάνε για την ανάγκη να πάμε πέρα από το άσυλο. Και να κλείσει το κολαστήριο της Λέρου. Και με αγώνα προσωπικό, ανθρώπων κόντρα στην κοινωνική συνείδηση της εποχής, που ήθελε αυτούς τους ανθρώπους να είναι κλεισμένοι στα κολαστήρια, άρχισε να υλοποιείται αυτό το όραμα. Και σε εκείνη τη φάση επιλέχθηκε η προσπάθεια αυτή να στηριχθεί από δομές εκτός του κρατικού τομέα που είχε την ασυλική λογική».

Ο κ. Ξανθός κατήγγειλε ότι στο παρελθόν υπήρχε ένα τοπίο άρρηκτα συνδεδεμένο με το πελατειακό σύστημα. Το 2004 υπήρχαν 29 ΑΜΚΕ που διαχειρίζονταν προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2009, που παρέδωσε η ΝΔ, υπήρχαν 69 ΜΚΟ που διαχειρίζονταν προϋπολογισμό 90 εκατομμυρίων ευρώ. «Οι περισσότεροι ήταν πολιτικοί φίλοι της ΝΔ και ένα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν είχε και καμία σχέση με το χώρο της ψυχικής υγείας» είπε.
tovima.gr


Αμέτοχος ο Παύλος Πολάκης στην αντιπαράθεση Ανδρέα Ξανθού - Άδωνι Γεωργιάδη για τις ΜΚΟ της Ψυχικής Υγείας...Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: