Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Τη "ρωσική πολιτική παρέμβαση" θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ


Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την συγκαλυμμένη ρωσική χρηματοδότηση των ακροδεξιών και περιθωριακών κομμάτων στην Ευρώπη, υπό το φως των ευρημάτων των υπηρεσιών πληροφοριών που δείχνουν ότι η Μόσχα παρεμβαίνει στην ευρωπαϊκή εσωτερική πολιτική. Εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στη Συρία, οι ανησυχίες ότι το Κρεμλίνο παρεμβαίνει στην εθνική πολιτική της Ευρώπης θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η συζήτηση της ΕΕ σχετικά με τη Ρωσία, που έχει προγραμματιστεί μήνες πριν, έρχεται ένα δεκαπενθήμερο μετά τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον ότι η Μόσχα παρεμβαίνει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, κατευθύνοντας τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε Αμερικανούς πολιτικούς και κόμματα. Επικαλούμενοι την αυξανόμενη ανησυχία στην Ευρώπη για τη ρωσική οικονομική στήριξη στην ακροδεξιά και στα λαϊκιστικά κινήματα, ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν στους FT ότι οι μυστικές υπηρεσίες "αρκετών" χωρών είχαν εντείνει τους ελέγχους για πιθανούς δεσμούς με τη Μόσχα.
Για λόγους ασφαλείας και πολιτικής, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ευρωπαϊκών
κρατών-μελών δεν μοιράζονται τις πληροφορίες μεταξύ τους. Αλλά ένας ανώτερος διπλωμάτης που συμμετέχει στις προετοιμασίες για τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, που τεκμηριώνουν τις υποψίες της ρωσικής συμμετοχής. "Είναι μια σοβαρή ανησυχία. Γίνεται μια πραγματική ανησυχία", δήλωσε ο διπλωμάτης. "Όλα είναι σχετικά με την επίγνωση της κατάστασης. Δεν έχουμε τα εργαλεία για να παρακολουθούμε σε κεντρικό επίπεδο".
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν όλες τις πτυχές των σχέσεων της Ευρώπης με τη Ρωσία σε ένα ιδιωτικό δείπνο την Πέμπτη, στο πλαίσιο της τακτικής διήμερης συνόδου που παραδοσιακά προορίζεται για τις πιο ευαίσθητες συζητήσεις. Οι απόψεις εναντίον της Ρωσίας έχουν οξυνθεί μετά τις επιθέσεις στο Χαλέπι της Συρίας, ακυρώνοντας την προοπτική μιας μείωσης των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση αυτές τις κυρώσεις στο παρελθόν.
Η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα την ανάμιξη στην Ευρώπη, αλλά αρκετοί ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν αναφέρει τις ανησυχίες τους για τις μυστικοπαθείς προσπάθειες της Ρωσίας να διακόψει και να νοθεύσει τον πολιτικό διάλογο.
"Η Ρωσία δεν είναι προφανώς ο εγκέφαλος πίσω από την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, αλλά είναι σαφές ότι τον ενστερνίζεται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, υποστηρίζει ενεργά λαϊκιστικά κινήματα και ακροδεξιά κόμματα που είναι φιλικά προς τη Ρωσία" δήλωσε ο Fredrik Wesslau, ανώτερος συνεργάτης στο think-tank Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. "Η Μόσχα θεωρεί αυτά τα λαϊκιστικά κόμματα ως χρήσιμους συμμάχους στην επιδίωξη των στόχων της στην Ευρώπη, όπως το να λήξουν οι οικονομικές κυρώσεις ή να υπονομεύουν την ευρωπαϊκή στήριξη για την Ουκρανία".
Οι ΗΠΑ μοιράζονται τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις συγκεκαλυμμένες ρωσικές δραστηριότητες. Σε νόμους που θεσπίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ έδωσε εντολή να εκτιμήσουν "τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων στα πρώην σοβιετικά κράτη και σε χώρες της Ευρώπης από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας". Την Κυριακή ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε η κυβέρνηση Ομπάμα να ξεκινήσει μια επίθεση αντιποίνων στον κυβερνοχώρο κατά της Ρωσίας σε απάντηση σε αυτό που η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι είναι παρέμβαση στις εκλογές του τρέχοντος έτους.
Στη Γαλλία, οι ανησυχίες εντάθηκαν όταν το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν έλαβε ένα δάνειο 9 εκ. ευρώ το 2014 από μια ρωσική τράπεζα από το περιβάλλον του Πούτιν. Περαιτέρω ερωτήματα ανέκυψαν πριν από ένα χρόνο, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφαίρεσε την ασυλία ενός ευρωβουλευτή από το μαχητικό υπερεθνικιστό ουγγρικό κόμμα Τζόμπικ, έτσι ώστε οι εισαγγελείς να μπορούν να διεξάγουν μια έρευνα σχετικά με το αν κατασκόπευε για λογαριασμό της Ρωσίας.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν επίσης λόγο ανησυχίας ένα ολλανδικό δημοψήφισμα φέτος που απέρριψε την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Ουκρανία, παρά τη βαθιά καχυποψία για τη ρωσική συμμετοχή στην κατάρριψη της πτήσης MH17 των Malaysia Airlines. Οι αξιολογήσεις απειλών που δημοσιεύθηκαν από τις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας στη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία αναφέρονται συνήθως στη συμμετοχή της Μόσχας σε τοπικές φιλο-ρωσικές ομάδες. Τον περασμένο Ιούνιο, η τσεχική κυβέρνηση κατηγόρησε τον Πούτιν ότι προσπαθεί να επιβάλει το "διαίρει και βασίλευε" στην ΕΕ με την υποστήριξη των δεξιών λαϊκιστών πολιτικών του μπλοκ.
Σε μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα, μια ερευνητική ομάδα που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία συγκεκαλυμμένων οικονομικών και πολιτικών μέτρων για να χειραγωγήσει τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Λετονίας, που αποτελούν μέλη της ΕΕ. Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών δήλωσε πως η Ρωσία είχε επίσης στοχεύσει τη Σερβία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά ελπίζει να ενταχθεί. Η έκθεση αναφέρει ότι η Ρωσία έχει συν-επιλέξει δημοφιλείς πολιτικούς στις χώρες αυτές και γίνονται προσπάθειες να κυριαρχήσει σε αγορές ενέργειας και άλλους τομείς της οικονομίας. Δεν αναμένονται πολιτικά συμπεράσματα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Διπλωμάτες λένε ότι το ζήτημα είναι δύσκολο, αν μη τι άλλο λόγω της συγκεκαλυμμένης φύσης των δραστηριοτήτων της Ρωσίας.
antinews.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: