Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Λευκωσία αδειάζει Αθήνα για «θερμό επεισόδιο» στην Κύπρο

Την έντονη δυσαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης προκάλεσαν οι «διαρροές» από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας (ποιος να’ ναι, άραγε, αυτός που το είπε;) ότι το καλοκαίρι αναμένεται να στήσουν οι Τούρκοι «θερμό επεισόδιο» στα κυπριακά χωρικά ύδατα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, αμέσως όταν κυκλοφόρησε η «είδηση» στα ελληνικά sites, έσπευσε να δηλώσει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και ότι «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί».
Μα, κ.Πάνο Καμμένε, ακόμα και να υπήρχε ενδεχόμενο για επεισόδιο, και μάλιστα, θερμό, προαναγγέλλονται αυτά τα πράγματα; Οι δηλώσεις αυτές, ωστόσο, ενώπιον
πλειάδος κοινοβουλευτικών συντακτών στη Βουλή, δεν έχουν προκαλέσει μόνο τη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας, αλλά και κυβερνητικών κύκλων στην Αθήνα. Σε αυτές προστίθενται και οι ανακοινώσεις – καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί πως, χτες, ο Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο υπουργείο Άμυνας για να παρουσιάσει τη νέα τηλεοπτική εκπομπή του υπουργείου για τις Ένοπλες Δυνάμεις που θα μεταδίδεται από την ΕΡΤ, εμφανίστηκε να έχει ρίξει θεαματικά τους τόνους στην λεκτική αντιπαράθεσή του με την Άγκυρα. Μάλιστα, προσπάθησε να πείσει ότι αυτός ούτε καν σηκώνει το γάντι, όπως χαρακτηριστικά είπε, για να απαντήσει στους τούρκους αξιωματούχους (θα τρελαθούμε εντελώς).
Σήμερα, λοιπόν, «πρωτοκαλσάτος πολιτικός παράγων» του υπουργείου Άμυνας (ποιος να’ ναι;) φέρεται να «διέρρευσε» ότι η Τουρκία προετοιμάζει «θερμό επεισόδιο» στα κυπριακά χωρικά ύδατα και στην ΑΟΖ τον Ιούνιο. Σύμφωνα με «αναλύσεις του ελληνικού Πενταγώνου, πιθανολογείται και αναμένεται κάποιο επεισόδιο, μια στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων στην κυπριακή ή στα χωρικά ύδατα της μεγαλονήσου, τον Ιούνιο, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει η άντληση φυσικού αερίου από την Γαλλική εταιρεία, Total», είπε. Πρόσθεσε, δε, ότι «οι Τούρκοι έχουν ξανακάνει τέτοιες προκλήσεις στο παρελθόν, στέλνοντας εκεί το ερευνητικό πλοίο, Barbaros», ενώ χαρακτήρισε τις περιπτώσεις αυτές «επεισόδια τύπου Ιμίων». Πάντως, ακόμα κι αν έχει τέτοια πληροφόρηση η Αθήνα, το να δημοσιοποιείται κατ’ αυτό τον άγαρμπο τρόπο το θέμα, για να «καεί», δείχνει ότι κάποιοι δεν κατανοούν στοιχειωδώς τους κανόνες των διακρατικών – διεθνών σχέσεων, και παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια μόνο και μόνο για να τραβήξουν εκλογική πελατεία. Από τη μεριά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, έγραψε στο twitter: «”Πηγές του ΥΠΕΘΑ” διακινούν σενάρια θερμού επεισοδίου στην Κύπρο που διαψεύδει η Λευκωσία! Η κατάσταση με το ΥΠΕΘΑ γίνεται πλέον πολύ σοβαρή».

antinews.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: