Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Ευ. Τσακαλώτος: Δεν θα νομοθετήσουμε ότι δεν θα εφαρμόσουμε μέτρα χωρίς το χρέος

Ευ. Τσακαλώτος: Δεν θα νομοθετήσουμε ότι δεν θα εφαρμόσουμε μέτρα χωρίς το χρέος
Στην επιβεβαίωση ότι στο νομοσχέδιο, με το οποίο κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα νομοθετηθεί με πρόβλεψη πως αν δεν πάρουμε το χρέος δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Ουσιαστικά, ο κ. Τσακαλώτος διέψευσε τους βουλευτές που είχαν κάνει σημαία τους το συγκεκριμένο επιχείρημα, αφότου ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του το χρησιμοποίησε.  Υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε τονίσει  ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα 2019-2020 εάν δεν λάβει από τους πιστωτές κάτι χειροπιαστό για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι η  ψήφιση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου με το μείγμα μέτρων-αντίμετρων, θα γίνει  την Πέμπτη 18 Μαΐου, μολονότι ο Νίκος Βούτσης χθες μίλησε από τις Βρυξέλλες για 20 του μήνα. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν αποφάσεις στο προσεχές κρίσιμο Eurogroup της 22ας Μαΐου, παραπέμποντας στο επόμενο εντός του Ιουνίου. Μάλιστα, μετά από αυτή την παραδοχή άφησε… έκθετους ορισμένους εντός του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διατεινόντουσαν ότι τα πάντα θα έχουν κλείσει μέχρι την μεθεπόμενη Δευτέρα.
Μέχρι το Σάββατο το νομοσχέδιο στη Βουλή, ψηφίζεται την Πέμπτη

Με την διαδικασία του επείγοντος, όπως είχε προαναγγελθεί, αναμένεται την Παρασκευή ή το αργότερο Σάββατο το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα με το οποίο κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση. Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές τη Δευτέρα στη μια το μεσημέρι και η επεξεργασία του θα ολοκληρωθεί την Τρίτη το απόγευμα. Ακολούθως τη Τετάρτη στις 10 το πρωί ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης.
Για Grexit: Αν μια χώρα φύγει από την ευρωζώνη, η Ευρώπη θα έχει τεράστιο πρόβλημα
Σαφές μήνυμα κυρίως προς τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, W. Schaeuble έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τα σενάρια για Grexit. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο θέση της κυβέρνησης αλλά και του ιδίου ως οικονομολόγου είναι ότι αν μια χώρα «φύγει από την ευρωζώνη – η ευρωζώνη  θα έχει τεράστιο πρόβλημα όποια χώρα κι αν είναι».
Και αυτό επειδή υπάρχει μια αμετάκλητη υπόσχεση ότι καμία χώρα δεν θα κάνει υποτίμηση. «Ποτέ των ποτών δε θα γίνει αυτό – αλλιώς από στιγμή που θα γίνει μετατρέπεται σε σταθερό σύστημα ισότιμων συναλλαγματικών ισοτιμιών άρα είναι ευάλωτη σε κρίσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα, τάχθηκε υπερ της μη διάλυσης της ευρωζώνης διότι –κατά τον ίδιο- αν κάτι τέτοιο συμβεί αυτοί που θα ωφεληθούν δεν θα είναι οι εργαζόμενοι. «Δεν ωφεληθούν τα κατώτερα μεσαία στρώματα αλλά οι δυνάμεις του εθνικισμού ακραίου δεξιού λαϊκισμού και θα έχουμε κίνδυνο επιστρέψουμε στη δεκαετία του '30, ξέρω ότι εσείς το εύχεστε εγώ όχι», είπε απευθυνόμενος προς βουλευτής της Χρυσής Αυγής.
Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε καμία χώρα δεν είναι προετοιμασμένη για την διάλυση της ευρωζώνης, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο.
Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: