Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ο Emmanuel Macron πρόεδρος της Γαλλίας με ποσοστό 65,1%


Ο Emmanuel Macron πρόεδρος της Γαλλίας με ποσοστό 65,1%
«Ανοίγει μια νέα σελίδα», «αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε πριν από λίγο ο νικητής των προεδρικών εκλογών Emmanuel Macron στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Macron συγκεντρώνει ποσοστό 65,1% αφήνοντας πίσω την Marine Le Pen με ποσοστό 34,9%.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πανηγυρισμοί στη Γαλλία από τους οπαδούς του Macron. Οι ψηφοφόροι του έχουν συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο του Λούβρου.
O Emmanuel Macro αφίχθη στην αυλή του Ναπολέοντα στο μουσείο του Λούβρου υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της "Ωδής στην Χαρά" του Μπετόβεν. Εκεί τον περίμεναν χιλιάδες υποστηρικτές του.
"Απόψε, η Γαλλία νίκησε" είπε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, που διέσχισε τον χώρο μόνος, με το πρόσωπο σοβαρό, προτού κατευθυνθεί στο βήμα και γίνει δεκτός από το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου.
Ο Emmanuel Macron τόνισε ότι θέλει "να σταθεί στο ύψος" της "εμπιστοσύνης" που του έδειξαν οι πολίτες, όπως θεωρεί υποχρέωσή του.
Ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι "θα κάνει τα πάντα" προκειμένου να μην υπάρχει πλέον "κανένας λόγος να ψηφίσουν οι πολίτες τους ακραίους".
"Επιλέξατε την τόλμη, αυτή την τόλμη θα την ακολουθήσουμε" είπε επιπλέον.
Ο 39χρονος επικεφαλής του En Marche! γίνεται ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας έχοντας πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη έναντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, ηλικίας 48 ετών.
Το ποσοστό αποχής εκτιμάται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων μεταξύ 25,3% και 27% του εκλογικού σώματος. Στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, η αποχή ανήλθε σε 22,23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Τα λευκά και άκυρα προσεγγίζουν το 9% των ψηφοφόρων, ένα ρεκόρ για μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο.
Σύμφωνα με το Ifop-Fiducial για λογαριασμό των Cnews, Sud Radio και Paris Match, ο Emmanuel Macron συγκεντρώνει ποσοστό 65,5% και η Marine Le Pen 34,5%.
Σύμφωνα με το Elabe για το BFMTV και RMC, ο 39χρονος πολιτικός εξασφαλίζει ποσοστό 65,9% και η Le Pen 34,1%. Τα λευκά και άκυρα ανέρχονται σε 9%.
Σύμφωνα με το Harris Interactive για το M6, ο Emmanuel Macron λαμβάνει 66,1% και η Le Pen 33,9%. Τα λευκά και άκυρα ανέρχονται σε 8,9%.
Σύμφωνα με το Kantar Sofres Onepoint για το TF1, RTL, LCI, ο Macron εξασφαλίζει 65,5% και η Le Pen 34,5%. Στο 12% το ποσοστό των λευκών και άκυρων.
Σύμφωνα με το IPSOS-Sopra Steria για τα France Télévisions, Radio France, LCP/Public Sénat, France24, Le Point και Le Monde, το ποσοστό του Macron ανέρχεται σε 65,5% και της Le Pen 34,5%. Λευκά και άκυρα ανέρχονται σε 8,8%/
Τα βελγικά μέσα στις δικές τους ανταποκρίσεις μετέδιδαν ότι το ποσοστό του θα κυμαινόταν μεταξύ 62% και 65% και επικαλούνται τα exit polls Γαλλικών εταιριών δημοσκοπήσεων. Ως προς την αποχή εκτιμούν οτι θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, (μετά την επικράτηση Πομπιντού το 1969), στο ιστορικό της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Με βάση επίσης τα βελγικά ΜΜΕ, περιπου το 10% των Γάλλων αναμενεται οτι θα επιλέξουν να ρίξουν στην κάλπη άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο.
Μεταξύ αυτών ίσως και ο Αλαίν Ντελόν ο οποίος σε συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα, αφού υπενθυμίζει οτι στον πρώτο γύρο ψήφισε Φιγιόν δηλώνει πως πολλοί Γάλλοι είναι «σε κατάσταση πανικού» και οτι το λευκό είναι ίσως μια λύση.
Η νίκη του πάντως ήταν σαρωτική στους Γάλλους του εξωτερικού αφού στην Αμερική συγκεντρώνει ποσοστά στο 90% και στα υπερπόντια εδάφη κοντά στο 70%.
M. Le Pen: Πρώτη δύναμη αντιπολίτευσης το Εθνικό Μέτωπο
Την ήττα της στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας παραδέχτηκε στην πρώτη ομιλία της μετά το κλείσιμο της κάλπης ακροδεξιά υποψήφια Marine Le Pen, στέλνοντας όμως ξεκάθαρο μήνυμα πως το Εθνικό Μέτωπο είναι πλέον μεγάλη δύναμη και ο πραγματικός νικητής των εκλογών.
Ευχαρίστησε τους 11 εκατομμύρια Γάλλους που την ψήφισαν, κάνοντας λόγο για «ιστορικό» αποτέλεσμα, οποίο καθιστά το Εθνικό Μέτωπο πρώτη δύναμη αντιπολίτευσης στα σχέδια του νέου προέδρου.
Σε ένα καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα μήνυμα, η κ. Le Pen κάλεσε «όλους τους πατριώτες» να συστρατευθούν μαζί της για τον «αγώνα» που ξεκινά από σήμερα το βράδυ με ορίζονται τις εκλογές για τις 577 έδρες της γαλλικής κάτω Βουλής, στις 11 και 18 Ιουνίου.
(Photo by Thierry Chesnot/Getty Images/Ideal Images)
Τόνισε μάλιστα πως προτίθεται να προχωρήσει σε εκ βάθρων αναδιάρθρωση του Εθνικού Μετώπου, ώστε να ενσωματώσει όλες τις φωνές και τις δυνάμεις της κοινωνίας που ανησυχούν για τις προοπτικές τις επόμενης πενταετίες.
Η κ. Le Pen είπε πως επικοινώνησε με τον 39χρονο Macron ώστε να του ευχηθεί καλή επιτυχία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Επινίκεια στο Λούβρο
Ο χώρος μπροστά από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, απ΄όπου ο μεγάλος νικητής Emmanuel Macron αναμένεται να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του εκκενώθηκε για λίγο το μεσημέρι μετά τον εντοπισμό μιας ύποπτης τσάντας.
Η αστυνομία στη γαλλική πρωτεύουσα ανέφερε πως διενήργησε ελέγχους ασφαλείας στην περιοχή ως προληπτικό μέτρο και αργότερα ανακοίνωσε πως η κατάσταση έχει επανέλθει στο κανονικό.




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: