Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Στόχος του Μητσοτάκη η κατεδάφιση του «Συριζαϊσμού» και η απελευθέρωση της οικονομίας

Για την επομένη των εκλογών προετοιμάζεται η ΝΔ, καθώς έχει ωριμάσει η σκέψη, πως θα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ώστε να απελευθερωθεί η οικονομία από τα δεσμά του λαϊκισμού και του κρατισμού που έχει επιβάλει η σημερινή κυβέρνηση.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να ξεφύγει η οικονομία από τον «βάλτο», στον οποίο έχει περιπέσει, από την κατάσταση «σημειωτόν», στην οποία βρίσκεται εξ αιτίας πρωτίστως της διαχειριστικής ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ αλλά και των ιδεολογικών αγκυλώσεων μεγάλης μερίδας κυβερνητικών αξιωματούχων και μελών του κυβερνώντος κόμματος που την τραβούν προς τα πίσω.

Ενδεικτικός είναι ο τομέας των επενδύσεων, που χωρίς την εκτίναξη τους, είναι αδύνατη η αναγκαία αλματώδης ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης και αύξηση των αποδοχών. Ο ΣΕΒ εκτίμησε -συγκρίνοντας τις επενδύσεις του 2008 με αυτές του 2017- ότι λείπουν από την οικονομία 45 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμήσεις ξένων οργανισμών μιλούν για αναγκαίες επενδύσεις πλέον των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί το έλλειμμα που δημιούργησε η πολυετής οικονομική κρίση και να καταγραφεί σημαντική οικονομική μεγέθυνση. Οι επενδύσεις αυτές, όμως, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν αν δεν αποκατασταθεί το «κενό εμπιστοσύνης» προς τη χώρα από τους επενδυτές.

Αυτό το «κενό εμπιστοσύνης» θέλει να καλύψει ο κ. Μητσοτάκης και γι’ αυτό δημοσιοποιεί συχνά την οικονομική του πρόταση, που βρίσκεται στον αντίποδα της αριστερίστικης και αναποτελεσματικής πολιτικής που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς πιστεύουμε», είπε προχθές, «στη δύναμη της ελεύθερης αγοράς, πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, στην ανάγκη προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων. Πιστεύουμε στις ιδιωτικοποιήσεις, στην μείωση της γραφειοκρατίας, της φορολογίας, στη στήριξη διαφορετικών κλάδων, όπως ο κλάδος των ακινήτων με στοχευμένες δράσεις. Δε θέλουμε ένα μεγάλο κράτος- “πατερούλη” που θα επιβάλλει εξοντωτικές εισφορές και φόρους για να μοιράζει επιδόματα, εν είδει κοινωνικής πολιτικής».

Στην Πειραιώς γνωρίζουν βεβαίως πως η σημερινή κυβέρνηση, έχει «δέσει χειροπόδαρα» τη χώρα και μετά τον Αύγουστο του 2018, με τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5 % για τα επόμενα πέντε χρόνια, με μεγάλη μείωση των συντάξεων, με μείωση του αφορολόγητου, δηλαδή με διεύρυνση της φτώχειας, αφού τα ψηφισμένα μέτρα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνιστούν ένα τέταρτο μνημόνιο και στοχεύουν στα εισοδήματα των αδύνατων.

Παρ’ όλα αυτά σχεδιάζουν να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να επανακαθορίσουν την οικονομική και κοινωνική πολιτική. Γι’ αυτό στέλνουν μήνυμα στους Ευρωπαίους, πως η χώρα δεσμεύεται από τους δημοσιονομικούς στόχους που η κυβέρνηση αυτή διαπραγματεύτηκε και ψήφισε, αλλά σκοπεύει να αλλάξει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να απελευθερώσει την οικονομία από τα συριζαικά δεσμά της.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης προχωρά περισσότερο, δηλώνοντας πως η ΝΔ δεν θα αποδεχτεί το νέο αναπτυξιακό σχέδιο που κατέθεσε στους δανειστές η κυβέρνηση, χωρίς καμία διαβούλευση με τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας.

Η ξεκάθαρη δήλωση του πρόεδρου της ΝΔ, ότι δεν θα αποδεχτεί το σχέδιο της κυβέρνησης έχει αποδέκτες τις Βρυξέλλες, οι οποίες κάθε άλλο θέλουν, παρά να «στεναχωρήσουν» τώρα τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς πλησιάζει ο Αύγουστος και οι δανειστές βγαίνουν από το πρόγραμμα και σταματούν τη χρηματοδότηση της χώρας. Γι’ αυτό και προειδοποιεί πως ένα αναπτυξιακό σχέδιο, «εμβαπτισμένο» στη φιλοσοφία του κρατικισμού και του λαϊκισμού, που δεν έχει συζητηθεί με τους φορείς της αγοράς και είναι αντίθετο με τις ιδέες της ελεύθερης αγοράς και της ιδιωτικής οικονομίας, θα είναι ένα σχέδιο για τα σκουπίδια.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: