Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Πεδίο «μάχης» τα Εξάρχεια - Τρεις τραυματίες, δεκάδες προσαγωγές

Πεδίο «μάχης» τα Εξάρχεια - Τρεις τραυματίες, δεκάδες προσαγωγές
Νέος γύρος επεισοδίων σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας με τα Εξάρχεια να μετατρέπονται σε πεδίο μάχης με βροχή από μολότοφ και πέτρες που εκτόξευσαν κουκουλοφόροι κατά αστυνομικών, λίγο μετά τη δεύτερη πορεία μνήμης για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στην οποία συμμετείχαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Η Αστυνομία μέχρι αργά το βράδυ προσπάθησε επανειλημμένα με δυο «Αύρες» να ρίξει τα οδοφράγματα στις οδούς Στουρναρη και Τοσίτσα και να διαλύσει τις ομάδες κουκουλοφόρων. Σε κάθε τους προσπάθεια, οι «Αύρες» της ΕΛ.ΑΣ. δέχθηκαν «βροχή» από μολότοφ.
Οι κουκουλοφόροι συνεχίζουν να είναι σε θέση μάχης εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τα ΜΑΤ προσπαθούν να τους περιορίσουν στην πλατεία Εξαρχείων κάνοντας χρήση χημικών.
Στο μεταξύ τις 35 έχουν φτάσει έως αυτήν την ώρα οι προσαγωγές ατόμων για τα επεισόδια σύμφωνα με την αστυνομία. Παράλληλα γύρω στις 9.30 μ.μ. κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να παραλάβει τραυματία από τα Εξάρχεια. Το εν λόγω άτομο φέρεται να είχε τραυματιστεί στο πόδι. Με αυτοσχέδιο φορείο απομακρύνθηκε από την πλατεία Εξαρχείων και δεύτερο άτομο, το οποίο αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.
Τραυματίες είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και δύο αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ο ένας φέρεται να τραυματίστηκε στο χέρι από ναυτική φωτοβολίδα και ο άλλος στο πόδι.
Στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Ζωσιμάδων έχουν καεί αυτοκίνητα, ενώ στην οδό Στουρνάρη με την οδό Μπουμπουλίνας επικρατεί ηρεμία.
Στις 9.30 μ.μ. ομάδα ατόμων που είχε ανέβει σε ταράτσα στην οδό Σπύρου Τρικούπη άρχισε να εκτοξεύει μολότοφ στους αστυνομικούς από ψηλά, αλλά και στην «Αύρα» που προσπάθησε να μπει στα Εξάρχεια.
Ενσωματωμένο βίντεο
New protest marches start in Greece on the 10th anniversary of the fatal police shooting of a teenager, hours after violent initial demonstrations where masked youths attacked police with firebombs and stones. http://apne.ws/4TBdArZ 
144 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Η δεύτερη πορεία για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, που είχε ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκε στη Βουλή, μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Αιόλου και Σταδίου, ολοκληρώθηκε περίπου στις 8 μ.μ. Ένα μέρος από την πορεία κατέληξε στα Εξάρχεια, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.

Γύρω στις 8 μ.μ., ξεκίνησε και η «μάχη» στα Εξάρχεια, με τους κουκουλοφόρους να επιτίθενται κατά των αστυνομικών, με μολότοφ, πέτρες και βεγγαλικά. Οι έφοδοι των κουκουλοφόρων συνεχίζονται ανά διαστήματα, αφού ανεφοδιαστούν με νέα... πολεμοφόδια, σπάζοντας πεζοδρόμια και προσόψεις πολυκατοικιών.
επεισοδια

Λίγο πριν τις 9 μ.μ. έπιασε φωτιά διαμέρισμα στον 1ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Σπύρου Τρικούπη και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να σβήσει η φωτιά.



Τα Εξάρχεια είναι πλέον «αποκλεισμένα» από τα οδοφράγματα που έχουν στηθεί από τις 5 μ.μ., με λαμαρίνες, σκαλωσιές και άλλα υλικά.To μεγάλο οδόφραγμα έχει στηθεί στη συμβολή των οδών Στουρνάρη-Ζαίμη όπου βρίσκονται περίπου 100 με 120 άτομα, ενώ οδοφράγματα υπάρχουν και στις οδούς Τοσίτσα, Θεμιστοκλέους και Μεταξά.
Πληροφορίες αναφέρουν πως νωρίτερα αντιεξουσιαστές εισέβαλαν σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού, στην οδό Σπύρου Τρικούπη, κόβοντας με τροχό τις πόρτες, και έχουν καταλάβει την ταράτσα.
Από τις 8.30 μ.μ. διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Ο μόνος κεντρικός δρόμος που μένει κλειστός, είναι η οδός Πατησίων από το ύψος της Λ. Αλεξάνδρας έως την Πανεπιστημίου. Στο μεταξύ, έχουν ανοιξει για το επιβατικό κοινό, οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο».-


πορεια
Και στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συγκέντρωση για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με αφετηρία την Καμάρα. Γύρω στις 7.20 μ.μ. άρχισαν επεισόδια με κουκουλοφόρους να πετούν βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις. Η Αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη.


Το μεσημέρι, ένταση επικράτησε λίγο μετά τη 1 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, όταν η πορεία του μαθητικού συλλαλητηρίου για την επέτειο των 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, κατευθυνόταν προς τη Βουλή και ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με κροτίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα.
Νωρίτερα, προκάλεσαν ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων και έσπασαν πεζοδρόμια έξω από τα Προπύλαια, ενώ φθορές προκλήθηκαν σε φωτεινούς σηματοδότες και στάσεις λεωφορείων. Σημειώνεται ότι η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 27 προσαγωγές, συνολικά, έως νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, για επεισόδια που έγιναν νωρίτερα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Φωτογραφίες: Intime, Eurokinissi



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: