Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Επιτροπή Ειδικών: «Πράσινο φως» για θεραπεία ασθενών Covid-19 με κολχικίνη, μειώνει 25% τις εισαγωγές, 44% την θνησιμότητα


Την δυνατότητα να χορηγείται η κολχικίνη, ένα γνωστό καρδιολογικό φάρμακο, σε ασθενείς με Covid - 19, προκειμένου να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενέκρινε σε έκτακτη συνεδρίασή της απόψε, η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, σε συνέχεια μεγάλης διεθνούς μελέτης.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θεραπείας που εγκρίθηκε από την επιτροπή, η κολχικίνη θα χορηγείται σε ασθενείς με Covid-19 από το πρώτο 24ωρο της διάγνωσής τους με μοριακό έλεγχο και με ιατρική συνταγή.

Το φάρμακο θα συνταγογραφείται σε ασθενείς 18-60 ετών, εφόσον πάσχουν από κάποιο συνοδό νόσημα ή σε όλους τους ασθενείς με Covid-19, από την ηλικία των 60 ετών και πάνω.
Αναμένονται τώρα οι απαιτούμενες ενέργειες του ΕΟΦ για ένταξη του φαρμάκου στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση με την ένδειξη για COVID-19, προκειμένου να μπορεί να χορηγείται με συνταγογράφηση από γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας παρακολουθεί ασθενή με Covid-19 -όχι απαραίτητα από καρδιολόγο ή λοιμωξιολόγο.

Το φάρμακο δεν θα είναι διαθέσιμο χωρίς ιατρική συνταγή, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα επάρκειας στην αγορά.

Η απόφαση για την εισαγωγή της κολχικίνης στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών, ήρθε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης COLCORONA που συντονίστηκε από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ με χρηματοδότηση από το κράτος του Κεμπέκ και η οποία διενεργήθηκε σε περίπου 4.500 ασθενείς, πάσχοντες από τον πανδημικό ιό.







Δεν υπάρχουν σχόλια: