Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Της Δώρας Αντωνίου
Μια έκθεση που συνέταξαν επιφανείς ακαδημαϊκοί είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της μεταστροφής που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα ως προς τη θέση για σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.
Μεταστροφή που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από το ότι ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής τις τελευταίες εβδομάδες αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον προσδιορισμό «γεωγραφική», όταν αναφέρεται στη σύνθετη ονομασία που επιδιώκει η Αθήνα. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στην έκθεση αυτή παρατίθενται αποσπάσματα από κείμενα του Ηροδότου και του Θουκυδίδη, στα οποία γίνεται αναφορά σε Ανω Μακεδονία. Παρατίθεται επίσης απόσπασμα από ομιλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τους στρατιώτες του, έπειτα από μάχη, στην οποία ο Στρατηλάτης κάνει αναφορά σε στρατιώτες της Ανω Μακεδονίας.
Στην έκθεση, οι ακαδημαϊκοί επισημαίνουν ότι γεωγραφικά η Ανω Μακεδονία της αρχαιότητας συμπίπτει με τέσσερις νομούς της σημερινής Ελλάδας. Ετσι, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια ονομασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα Σκόπια ως βάση ενίσχυσης των αλυτρωτικών διεκδικήσεων και πιθανότατα θα επιδείνωνε το πρόβλημα, αντί να το λύσει.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο ΛΑΟΣ ΜΕ 67,9% ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!
Δεν λογαριάζει, όπως δηλώνει, το οποιοδήποτε κόστος
Πηγή : TO ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - 16/03/2008
Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού συνεχίζει να αντιτίθεται στη χρήση του όρου Μακεδονία καθ' οιονδήποτε τρόπο στην ονομασία των Σκοπίων.
Αυτή η διαχρονική τάση επιβεβαιώνεται και απ' τη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS που δημοσιεύει σήμερα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».
Συγκεκριμένα το 67,9% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στην αποδοχή απ' την Ελλάδα της χρήσης του όρου Μακεδονία, με οποιοδήποτε μάλιστα κόστος.
Μόνο το 28,9% τάσσεται υπέρ ενός συμβιβασμού, αποδοχής δηλαδή χρήσης του όρου Μακεδονία στην επίσημη ονομασία των Σκοπίων.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως περισσότερο αντιτιθέμενοι σε συμβιβασμό αποδοχής χρήσης του όρου Μακεδονία είναι οι οπαδοί της ΝΔ, σε σύγκριση με τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς.
Φαίνεται, λοιπόν, πως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και κόντρα στις θέσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης (εξαίρεση ο ΛΑΟΣ) συνεχίζει να επιμένει στη μη αποδοχή ονόματος των Σκοπίων που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία καθ' οιονδήποτε τρόπο.
Πάντως, σε άλλη ερώτηση η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, συγκεκριμένα το 78,4% θεωρεί σημαντικότερο ζήτημα τη διασφάλιση των συνόρων μας έναντι του 19,2% που θεωρεί σημαντικότερο το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.
Τέλος μοιρασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη στο ερώτημα, αν σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή σε σχέση με το παρελθόν. Το 48,4% πιστεύει ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ισχυρότερη σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ το 45,7% πιστεύει ότι είναι πιο αδύνατη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου