Κυριακή 17 Μαΐου 2009

ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

Να γνωστοποιήσει τη συμμετοχή Ελλήνων στον πόλεμο του Βιετνάμ αλλά και να περιγράψει τις φρικιαστικές εμπειρίες που έζησαν εκεί, επιχειρεί ο ομογενής Αναστάσιος Κυρίτσης με ένα βιβλίο του που δίνει σύντομα στην κυκλοφορία.
Ο κ. Κυρίτσης ήταν ο μόνος Έλληνας σε χίλιους στρατιώτες στο τρίτο τάγμα, όταν το 1967 η Αυστραλία εισήλθε και επίσημα στον πόλεμο του Βιετνάμ. "Δεν έκρυψα ποτέ την καταγωγή μου, όπως δεν την έκρυψαν οι Ιταλοί και οι Γιουγκοσλάβοι και, ενδεχομένως, και άλλοι στρατιώτες από τις άλλες εθνικότητες. Ήμασταν όλοι το ίδιο αποδεκτοί από τη διοίκηση και είχαμε την ίδια αντιμετώπιση.
Εξάλλου, αναπτύχθηκε ανάμεσά μας μια βαθιά φιλία. Γίναμε ένα σώμα, με σύμπνοια, συμπόρευση, εμπιστοσύνη και προσήλωση στον κοινό στόχο. Να αποπερατώσουμε την αποστολή μας και να επιστρέψουμε", δήλωσε στο "Νέο Κόσμο" ο βετεράνος του πολέμου, Αναστάσιος Κυρίτσης (Steve Kyritsis) του Δημητρίου και της Μαρίας με ρίζες στη Νίσυρο. Ο ίδιος πρόσθεσε:
"Άλλωστε, το Βιετνάμ με συνοδεύει κάθε μέρα. Είδα και έζησα πολλά. Γεύτηκα τον πόνο των κυνηγημένων και την απώλεια συναδέλφων μου. Εικόνες σκληρές που εναντιώνονται στο χρόνο και είναι βαθιά χαραγμένες στην ψυχή μου" προσθέτει.
Για χρόνια, λοιπόν, ο κ. Κυρίτσης έκρυβε στα βάθη της καρδιάς του τα δυνατά αυτά συναισθήματα που ένιωσε την περίοδο της θητείας του και κράτησε ζωντανά στη μνήμη του τις εικόνες και τις εμπειρίες που έζησε.
Κάποια στιγμή αποφάσισε να τα καταγράψει, και την Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009, στις 2.30 το απόγευμα, παραδίδει το βιβλίο του με τίτλο ""Ελληνο-αυστραλοί που πήραν μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ 1962-1972". Η παρουσίαση θα γίνει από τον υπουργό Υποθέσεων Βετεράνων κ. Τόνι Ρόμπερσον, εκ μέρους του πρωθυπουργού Βικτωρίας, σε αίθουσα της Πολιτειακής Βουλής της Βικτώριας.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι Έλληνες βετεράνοι που συμμετείχαν στον πόλεμο την περίοδο 1962-1972, με τις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις.
"Θέλησα να γράψω αυτό το βιβλίο για να κάνω γνωστό στον απανταχού ελληνισμό την ιστορία των ελληνοπαίδων που πήραν μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ μέσα από τις τάξεις του αυστραλιανού στρατού. Τα περισσότερα παιδιά ήταν στρατιώτες ηλικίας 19 -20 χρόνων, η τύχη των οποίων ήταν να υπηρετήσουν στον αυστραλιανό στρατό όταν άρχιζε ο πόλεμος του Βιετνάμ το 1962. Πολλοί είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα και είχαν έλθει στην Αυστραλία με τους γονείς τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλοι γεννήθηκαν εδώ, αλλά δεν πειράζει, ήταν και είναι όλοι Έλληνες", εξηγεί ο συγγραφέας.
Όντως, οι αφηγήσεις είναι μεστές και παραστατικές και πότε μας οδηγούν στα απάτητα δάση και τις ζούγκλες του Βιετνάμ, πότε μας παρασύρουν στις πόλεις και τα χωριά, με τους αντάρτες να γίνονται ένα με τους πολίτες και να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ή να σταματούν για μια ανάσα στο δικό τους στρατόπεδο, που είναι καμουφλαρισμένο με κλαδιά και κρυμμένο κάτω από πανύψηλα δένδρα.
"Δεν θέλω να γράψω την ιστορία, τι ακριβώς συνέβη στα 10 χρόνια πολέμου στο Βιετνάμ. Αυτό το αφήνω στους ιστορικούς, οι οποίοι έχουν ήδη γράψει σχετικά βιβλία. Εμένα με ενδιαφέρει να φέρω στο φως τους Ελληνοαυστραλούς που υπηρέτησαν και έτσι αφήνω εδώ τους ίδιους να μας πουν με λίγα λόγια την ιστορία τους", αναφέρει.
Ο συγγραφέας άρχισε την έρευνα κατά τα μέσα περίπου του 2005, ψάχνοντας εάν και πόσοι Έλληνες υπηρέτησαν στο Βιετνάμ.
Διαβάζοντας, λοιπόν, τα ονόματα ανακάλυψε ότι ανάμεσα στις 60.000, πάνω από 120 ελληνικά ονόματα στρατιωτών είχαν υπηρετήσει σε όλα τα σώματα του αυστραλιανού στρατού.
"Αρκετοί δεν ήθελαν να εξιστορήσουν τα γεγονότα αυτά, ενώ άλλοι είχαν φύγει από τη ζωή στα 40 και 50 τους χρόνια", σημειώνει.
Το βιβλίο αυτό γίνεται τελικά πραγματικότητα, γιατί αξίζει να ακουστεί ότι και το ελληνικό αίμα έπεσε μέσα στη φωτιά και την κόλαση στις ζούγκλες του Βιετνάμ. Ένα χρονοβόρο και άγριο πόλεμο και με όλα τα στοιχεία του ανταρτοπόλεμου.
Στο βιβλίο παίρνουν μέρος 45 Έλληνες ή Ελληνοαυστραλοί βετεράνοι του Βιετνάμ, οι οποίοι παραθέτουν βιογραφικά τους στοιχεία και εξηγούν ποια ακριβώς ήταν τα καθήκοντά τους ως μέλη της αυστραλιανής στρατιωτικής δύναμης στο Βιετνάμ.
Το βιβλίο είναι δίγλωσσο και περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: