"Η εποποιία της μάχης της Κρήτης, μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας του σύγχρονου Ελληνισμού, είναι μια απτή υπενθύμιση του χρέους κάθε ελεύθερου ανθρώπου να αγωνίζεται με δέσμευση και αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των υπέρτατων αξιών της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Είναι μια ακόμη ηχηρή απόδειξη της ακατάβλητης υπεροχής του δικαίου, έναντι της ωμής κατακτητικής βίας.
Ανοίγει αύριο στα Χανιά η αυλαία των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλο το νομό για την 68η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 24 Μαΐου.
Στο μήνυμά του για την ιστορική επέτειο της Μάχης της Κρήτης, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισημαίνει ιδιαίτερα το στοιχείο της ενότητας αλλά και την ανάγκη να παραμερίζονται για το συμφέρον του τόπου οι όποιες διαφορές.
Στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός αναφέρει:
"Η εποποιία της μάχης της Κρήτης, μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας του σύγχρονου Ελληνισμού, είναι μια απτή υπενθύμιση του χρέους κάθε ελεύθερου ανθρώπου να αγωνίζεται με δέσμευση και αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των υπέρτατων αξιών της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Είναι μια ακόμη ηχηρή απόδειξη της ακατάβλητης υπεροχής του δικαίου, έναντι της ωμής κατακτητικής βίας.
Σήμερα, σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία, η θυσία των Ελλήνων και Συμμάχων αγωνιστών της ελευθερίας αποκτά ιδιαίτερο συμβολικό περιεχόμενο. Αφ' ενός λειτουργεί ως σταθερή παρακαταθήκη για την επίμονη, σταθερή και αποτελεσματική προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Αφ' ετέρου, είναι ένα παράδειγμα των πολλών και σημαντικών που μπορούμε να πετύχουμε, όταν αποφασίζουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας παραμερίζοντας τις επιμέρους διαφορές. Το ενωτικό αυτό μήνυμα, είναι γνώμονας δράσης, αλλά και πηγή αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ειδικά σε μια εποχή που η παγκόσμια συνένωση δυνάμεων είναι ζητούμενο άμεσης προτεραιότητας, το πρόσφατο ιστορικό μας παρελθόν μας εμπνέει και μας ενθαρρύνει."ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Η Μάχη της Κρήτης
Εξήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το έπος της Μάχης της Κρήτης.
(ΕΞΠΡΕΣΣ)
Η ιστορική επέτειος, θα τιμηθεί και φέτος με εκδηλώσεις σε όλο το νησί και τη συμμετοχή βετεράνων πολεμιστών των συμμάχων χωρών, ενώ για πρώτη φορά μετά την επέτειο των 50 χρόνων, στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συμπεριλαμβάνεται και η τελετή μνήμης που οργανώνει η Γερμανική πρεσβεία στο γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε.
Το πρωί της 20ης Μαΐου του 1941 ο ανοιξιάτικος ουρανός της Κρήτης γεμίζει από εκατοντάδες γερμανικά αεροπλάνα. Τα πρώτα κύματα των επίλεκτων γερμανικών τμημάτων αρχίζουν να πέφτουν κατά χιλιάδες, από τα μεταγωγικά και ανεμόπτερα.
Η μάχη για την κατάληψη της Κρήτης κράτησε από τις 20 έως στις 29 του Μαΐου 1941. Η γερμανική επίθεση ξεκίνησε με βομβαρδισμό των πόλεων και των χωριών και η απόβαση των Γερμανών στο νησί έγινε με ρίψη αλεξιπτωτιστών.
Η μάχη διεξάγεται σώμα με σώμα. 'Αμυνα παλλαϊκή, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα. Ωστόσο οι γέροι, οι γυναίκες και τα παιδιά δημιουργούν το έπος της Μάχης.
Οι απώλειες των Γερμανών αλεξιπτωτιστών κατά την πρώτη ημέρα είναι απρόσμενα γι αυτούς μεγάλες. Αυτοί όμως συνεχίζουν απτόητοι τις ρίψεις.
Η άμυνα κρατάει γερά. Αλλά προς το βράδυ της πρώτης ημέρας, οι Γερμανοί πατούν πόδι στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και το κρατούν, παρά τις επιθέσεις των υπερασπιστών του νησιού. Απόπειρα των Γερμανών να στείλουν ενισχύσεις από τη θάλασσα συντρίβεται από τον Αγγλικό στόλο, με σημαντικές απώλειες για τους Γερμανούς, αλλά και τους 'Αγγλους. Την επόμενη ημέρα οι ρίψεις Γερμανών αλεξιπτωτιστών συνεχίζονται με μεγαλύτερη πυκνότητα, αλλά και περισσότερες απώλειες για τους εισβολείς. Παρά τις απώλειες οι Γερμανοί κατορθώνουν να δημιουργήσουν και άλλα προγεφυρώματα τα οποία ενώνονται μεταξύ τους και ετοιμάζονται για γενική επίθεση. Η κατάσταση για τους αμυνόμενους είναι πλέον απελπιστική και την εβδόμη μέρα αποφασίζετε η εκκένωση της Κρήτης από το συμμαχικό στρατό.
Σκοπός της κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς ήταν η χρησιμοποίηση της νήσου σαν αεροπορική βάση εναντίον της Αγγλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερα ως βάση για την προστασία των θαλάσσιων επικοινωνιών στο Αιγαίο από Βρετανικές επιθέσεις που προέρχονταν από την Αλεξάνδρεια και ιδιαίτερα για την προστασία της μεταφοράς πετρελαίου στην Ιταλία.
Η απόφαση για την κατάληψη της Κρήτης λήφθηκε από τον ίδιο τον Χίτλερ στις 25 Απριλίου 1941, λίγες ημέρες μετά την παράδοση της ηπειρωτικής Ελλάδας στις δυνάμεις του 'Αξονα, και έλαβε την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Ερμής"
Στόχος ήταν να εξασφαλιστούν τα νοτιοανατολικά νώτα των Γερμανών ενόψει της μεγάλης "Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα" όπως είχε ονομαστεί η εκστρατεία για την κατάληψη της Ρωσίας και να εφορμήσουν στη συνέχεια από εκεί στη βόρεια Αφρική, με εφαλτήριο την Κρήτη.
Το σχέδιο για την κατάληψη της Κρήτης εκπονήθηκε από το διοικητή της 7ης Γερμανικής μεραρχίας αλεξιπτωτιστών στρατηγό Kουρτ Στούντεντ και παρουσιάστηκε στο Χίτλερ από το αρχηγό της Γερμανικής αεροπορίας Γκέρινγκ.
Για την κατάληψη της Κρήτης είχαν διατεθεί από τους Γερμανούς η 7η Μεραρχία αλεξιπτωτιστών, η 5η Ορεινή μεραρχία και ένα σύνταγμα της 5ης Θωρακισμένης μεραρχίας. Επίσης 1.370 γερμανικά αεροπλάνα έριξαν περίπου 60.000 Γερμανούς αλεξιπτωτιστές στην Κρήτη με παντός είδους οπλισμό.
Οι συμμαχικές δυνάμεις που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Κρήτης ήταν 30-32.000 στρατιώτες και 1.500 αξιωματικοί, 'Αγγλοι, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί. Επίσης 11.500 Έλληνες νεοσύλλεκτοι. (Υπήρχαν στο νησί οκτώ τάγματα νεοσύλλεκτων που μεταφέρθηκαν από την Τρίπολη και το Ναύπλιο, μία αξιόμαχη δύναμη της Σχολής χωροφυλακής και σύσσωμος ο ηρωικός Κρητικός λαός).
Επικεφαλής της Δύναμης Κρήτης ήταν ο στρατηγός Μπέρναρντ Φρέιμπεργκ, Νεοζηλανδός, ήρωας του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Είχε φθάσει στην Κρήτη στις 29 Απριλίου του 1941.
Το τίμημα που πλήρωσε η Κρήτη από την εισβολή και κατοχή των Γερμανών είναι 6.593 άνδρες, 1.113 γυναίκες και 869 παιδιά. Νεκροί και αγνοούμενοι των συμμάχων είναι 1.751. Οι Γερμανικές απώλειες είναι περίπου 4.000 νεκροί και αγνοούμενοι και πάνω από 170 αεροπλάνα.
Στην επιχείρηση των 10 ημερών της Μάχης της Κρήτης τα θύματα των Γερμανών ήταν περισσότερα από ολόκληρη την επιχείρηση στη Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα. Η 7η αερομεταφερόμενη Μεραρχία του Γ΄ Ράιχ, η επίλεκτη Μεραρχία των Αλεξιπτωτιστών στο μέλλον δεν θα παίξει πια κανένα ουσιαστικό ρόλο, ούτε θα επιχειρηθεί παρόμοια επιχείρηση κατά την διάρκεια του πολέμου από τους Γερμανούς.
Η Μάχη της Κρήτης αντέστρεψε τη χρονολογική σειρά των σχεδίων του Γερμανικού επιτελείου. Επέφερε ριζική μεταβολή στις εκστρατείες και ιδίως στην πορεία όλου του πολέμου.
Kαθυστέρησε την επίθεση κατά της Ρωσίας που είχε προγραμματιστεί για τις 18 Μαΐου του 1941 και έδωσε τη δυνατότητα στους Ρώσους να κερδίσουν χρόνο για να αμυνθούν. Έτσι ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα) αντί στα μέσα Μαΐου άρχισε στις 22 Ιουνίου 1941.
Πηγή: infognomonpolitics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου