Σε όλα τα πιθανά μέτωπα συγκρούσεων (Μέση Ανατολή, Κασπία, Αρκτικός Κύκλος και Κ. Ασία) υπάρχει έντονος αμερικανορωσικός ανταγωνισμός, επεισόδιο του οποίου υπήρξε και ο πόλεμος στη Γεωργία. Ο Βλ. Πούτιν έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι εποφθαλμιούν τον ορυκτό πλούτο της Ρωσίας
Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για τους ενεργειακούς πόρους μπορεί να προκαλέσει εμπόλεμες συρράξεις κοντά στα ρωσικά σύνορα τα επόμενα χρόνια, προειδοποιεί η επίσημη έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, που εγκρίθηκε από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ και αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό ασφαλείας ως το 2020.Το κείμενο δεν αναφέρει ρητά τις ΗΠΑ, αλλά διαπνέεται από έντονο πνεύμα αντιπαλότητας προς τη μοναδική (;) υπερδύναμη.
Παρότι μεγάλο μέρος της ρωσικής συνοριογραμμής, μήκους 3.600 χιλιομέτρων, εκτείνεται κατά μήκος της Κίνας, η Ρωσία συνεργάζεται μαζί της στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Σανγκάης, όπου συμμετέχουν και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.
Ερχονται πόλεμοι για την ενέργεια
Γι' αυτό η κλειστή ομάδα εξουσίας που χαράζει τη ρωσική στρατηγική (πολιτικοί, στρατιωτικοί σύμβουλοι και αναλυτές, μαζί με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών) προτείνει στενότερους δεσμούς με την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία, με προφανή στόχο τον περιορισμό της διεθνούς επιρροής των ΗΠΑ και της ΕΕ.
«Το μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον της διεθνούς πολιτικής θα επικεντρωθεί στην απόκτηση ενεργειακών πηγών. Στο πλαίσιο αυτού του ανταγωνισμού δεν πρέπει να αποκλειστεί η χρήση στρατιωτικής βίας, που θα καταστρέψει την ισορροπία δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των συμμάχων της», τονίζει το έγγραφο του Κρεμλίνου. Αναφέρει μάλιστα αναλυτικά τις πιθανές εστίες συγκρούσεων: Μέση Ανατολή, Θάλασσα του Μπάρεντς, Αρκτικός Κύκλος, Κασπία Θάλασσα και Κεντρική Ασία.
Η... σύμπτωση
Κατά σύμπτωση σε όλα τα μέτωπα υπάρχει έντονος αμερικανορωσικός ανταγωνισμός, επεισόδιο του οποίου υπήρξε και ο περσινός πόλεμος της Γεωργίας και η ισορροπία τρόμου κατά μήκος της νοητής γραμμής Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν.
Πέρα από την ενέργεια η ρωσική έκθεση προβλέπει ένταση του διακρατικού ανταγωνισμού για τα τρόφιμα, το καθαρό νερό και την καλλιεργήσιμη γη, ενώ περιέχει δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομική κρίση. «Οι διεθνείς επιπτώσεις της μπορούν να συγκριθούν με τα ερείπια που αφήνει πίσω του ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας», υπογραμμίζεται. «Συνιστά απειλή και για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας».
Σημειώνεται πως η Ρωσία είναι ο πρώτος παγκόσμιος εξαγωγέας φυσικού αερίου και ο δεύτερος πετρελαίου, ενώ προβάλλει ισχυρές διεκδικήσεις στα υποθαλάσσια κοιτάσματα του Βόρειου Πόλου.
Ο πρωθυπουργός Πούτιν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ ότι εποφθαλμιούν τον ορυκτό πλούτο της Ρωσίας. Επιπλέον η Μόσχα δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την πρόσφατη ευρωτουρκική συμφωνία για τον νότιο αγωγό Nabucco, που θα μεταφέρει στη Δυτική Ευρώπη το αέριο του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν χωρίς ρωσική διαμεσολάβηση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΕΘΝΟΣ
Νέο στρατιωτικό δόγμα τώρα από τη Μόσχα Απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια θεωρεί την αντιπυραυλική «ομπρέλα»
ΜΟΣΧΑ. Στον κατάλογο των πλέον σοβαρών απειλών για την παγκόσμια ασφάλεια κατατάσσει την αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς πολυσέλιδη έκθεση του Κρεμλίνου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ορίζοντας το νέο και «σαρωτικό» σύμφωνα με Δυτικούς αναλυτές στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας. Με το νέο στρατιωτικό δόγμα, η Μόσχα υπογραμμίζει ότι επιθυμεί ισότιμη και εφ’ όλης της ύλης συνεργασία με την Ουάσιγκτον «στη βάση του κοινού συμφέροντος», ενώ σημειώνει ότι θα επιδιώξει τη διατήρηση πυρηνικής ισορροπίας με τις ΗΠΑ.
Εκθεση του Κρεμλίνου
«Η αστάθεια της υπάρχουσας παγκόσμιας και περιφερειακής αρχιτεκτονικής, προσανατολισμένης, ειδικά στην ευρωατλαντική ζώνη, μόνο προς την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ... αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερη απειλή έναντι των εγγυήσεων για την παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου στο Διαδίκτυο, μία ημέρα μετά την έγκρισή της από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ. Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την επέκταση του ΝΑΤΟ προς χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία, σε μια έμμεση αλλά προφανή αναφορά στην Ουκρανία και στη Γεωργία. Σε ό, τι αφορά την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, η έκθεση, που τιτλοφορείται Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας, σημειώνει: «Η προοπτική εδραίωσης της παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας θα χαθεί σε περίπτωση που αναπτυχθούν στην Ευρώπη στοιχεία του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος»... «Οι απειλές κατά της στρατιωτικής ασφάλειας είναι: η πολιτική μιας σειράς ηγετικών ξένων χωρών, που στοχεύει στη συντριπτική στρατιωτική ηγεμονία, κυρίως στον τομέα των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων».
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ασφαλείας, η Μόσχα θα επιδιώξει «την πλέον οικονομική οδό διατήρησης της πυρηνικής ισορροπίας με τις ΗΠΑ, στον τομέα των στρατηγικών επιθετικών όπλων». Παράλληλα, θα προσπαθήσει να αποφύγει μια ψυχροπολεμική κούρσα εξοπλισμού. Σύμφωνα με το νέο στρατιωτικό δόγμα, «η Ρωσία θα ακολουθήσει μια λογική και ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, αποφεύγοντας τη δαπανηρή αντιπαράθεση, περιλαμβανομένης νέας κούρσας εξοπλισμού».
Στον ρωσικό κατάλογο των πλέον σοβαρών απειλών κατά της παγκόσμιας ασφάλειας κατατάσσονται επίσης η τρομοκρατία, η διάδοση πυρηνικών όπλων, το έιτζ, ο αλκοολισμός και οι επιπτώσεις της κρίσης. Οι διεθνείς σχέσεις, προειδοποιεί η έκθεση, θα διαμορφωθούν από μάχες που θα γίνουν για τις πηγές της ενέργειας, που μπορεί να πυροδοτήσουν συρράξεις στα σύνορα της Ρωσίας.
Μάχες για την ασφάλεια
«Στο μέλλον, η διεθνής πολιτική θα εστιαστεί στην εξασφάλιση πηγών ενέργειας, περιλαμβανομένων των πηγών της Μέσης Ανατολής, της Θάλασσας Μπάρεντς και άλλων περιοχών της Αρκτικής. «Εν μέσω του ανταγωνισμού για τις φυσικές πηγές, απόπειρες χρήσης στρατιωτικής βίας για την επίλυση προβλημάτων που θα προκύψουν, δεν μπορούν να αποκλειστούν», υπογράμμισαν οι συντάκτες της Εθνικής Στρατηγικής Ασφαλείας. «Η υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των συμμάχων της μπορεί να παραβιαστεί». Η νέα στρατηγική αποτελεί ευρεία αναθεώρηση προηγούμενων θέσεων της Μόσχας, παρατήρησε ο αναλυτής Φιοντόρ Λουκιάνοφ. Η έμφαση που δίδεται στους οικονομικούς παράγοντες αντανακλά μιαν «αλλαγή σκέψης». «Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για σημαντική στροφή προς πιο σύγχρονο τρόπο κατανόησης της εθνικής ασφάλειας και των κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
infognomonpolitics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου