Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Επιτέλους...καλά νέα από τον Στουρνάρα

Τα καλά νέα που περιμέναμε από την κυβέρνηση και που έχει κρυμμένα στο μανίκι του ο Γ. Στουρνάρας θα τα βλέπουμε σιγά – σιγά. Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις για την ελληνική οικονομία κάνουν λόγο για αλλαγή του κλίματος, για βελτίωση των δεικτών. Φαίνεται να έχει αλλάξει ρότα το καράβι κι ακόμη κι αν είμαστε επιφυλακτικοί, μετά από σχεδόν 4 χρόνια υπάρχει μια μικρή ελπίδα στο βάθος του τούνελ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 θα κυμανθεί γύρω στο -3,3% ή -3,4% και συνολικά στο έτος η ύφεση θα είναι κάτω από 4%, μια πραγματικά καλή είδηση που φέρνει πιο κοντά τον στόχο για ανάπτυξη μέσα στο 2014.
Άλλο καλό νέο είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ίσως ξεπεράσει και το 1,4 δισ. ευρώ όταν το μνημόνιο είχε πρόβλεψη για....0 ενώ πριν μερικές εβδομάδες μιλούσαμε για 812 εκατ. ευρώ.
Οι λιανικές πωλήσεις για πρώτη φορά μετά από 43 μήνες δείχνουν να ανακάμπτουν το Νοέμβριο κι
αυτό αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι δεν ήταν η τρόικα εδώ να διαλύει τα πάντα και να προκαλεί φόβο ενώ έχει σταματήσει το μπάχαλο στο κέντρο των πόλεων και ο κόσμος κατεβαίνει, κάνει βόλτες και ψωνίζει με όσα χρήματα του έχουν απομείνει.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο τον Ιανουάριο παρουσιάζει ήπια βελτίωση και διαμορφώνεται στις 79,9 (από 75,5) μονάδες, σε αρκετά υψηλότερα πάντως επίπεδα σε σχέση με πέρυσι (62,6 μονάδες).
Ο δείκτης προμηθειών (PMI) για τη μεταποίηση τον Ιανουάριο έφτασε στις 51,2 μονάδες από 49,6 μονάδες τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009 που ο συγκεκριμένος δείκτης βρέθηκε πάνω από τις 50 μονάδες όριο που χωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία βελτιώνεται οριακά τον Ιανουάριο, φθάνοντας στις 84,7 μονάδες (από 83,4), μια μονάδα υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδό του.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές κινείται εντόνως θετικά τον Ιανουάριο, φτάνοντας στις 75,2 (από 56,9) μονάδες, στα επίπεδα δηλαδή του περασμένου διμήνου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου.
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι καταγράφεται ήπια βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα κινείται τον Ιανουάριο σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του Δεκεμβρίου και διαμορφώνεται στις 92,6 (από 91,4) μονάδες.
Στην αγορά αυτοκινήτου καταγράφεται αύξηση πωλήσεων 11,5%, σε ένα κλάδο που είχε πληγεί απίστευτα.
Φυσικά και υπάρχουν κακά νέα. Όπως π.χ. ότι οι Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν τις οφειλές τους και τα ληξιπρόθεσμα ξεπέρασαν τα 62 δισ. ευρώ. Κάτι που δείχνει ότι οι αντοχές έχουν εξαντληθεί.
Ας δούμε, όμως, το ποτήρι μισογεμάτο διότι η ψυχολογία είναι το 50% για να γυρίσει το πηδάλιο του καραβιού. Ούτε φυσικά υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμούς καθώς τίποτε δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις. Δείτε τι γίνεται με τις συνεχείς αποφάσεις των δικαστηρίων για ένστολους, συνταξιούχους κ.λπ. Ή την Κεφαλλονιά που θα χρειαστεί σημαντικά κεφάλαια για να ανακατασκευαστεί.
Όμως, πλέον μπορούμε να ρίξουμε ένα μικρό χαμόγελο αισιοδοξίας ότι οι δείκτες βελτιώνονται. Αρκεί να μην ευημερούν μόνον οι αριθμοί.

antinews.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: