Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Το σχέδιο Μητσοτάκη για νίκη στις εκλογές


Το σχέδιο Μητσοτάκη για νίκη στις εκλογές
Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δυσβάσταχτη φορολογία σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, δραματική μείωση της ρευστότητας, διόγκωση των κόκκινων δανείων, χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν την σκληρή καθημερινότητα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και κάνουν τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων δύσκολη. Αν σε αυτά προσθέσει κάποιος τον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών σε συνδυασμό με τις χιλιάδες κατασχέσεις σε λογαριασμούς τότε η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τραγική. Το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ έχει καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολιτικό συμπέρασμα ότι ο δρόμος για την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές περνά μέσα από δύο βασικά μονοπάτια.

Πρώτο, την μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Δεύτερο, την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα που αποτελεί τον «αιμοδότη» της ελληνικής οικονομίας, με κεντρικό άξονα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε τον οδικό χάρτη στο πρόσφατο προσυνέδριο του κόμματος στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις «γαλάζιες» προτάσεις στα πολλά και πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καθημερινότητα του μέσου Έλληνα:

1. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις 

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί μεταξύ άλλων τις ακόλουθες πολιτικές:  

i) Δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες με ελάφρυνσή τους από τα  χρέη σε τράπεζες, εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, με την εισαγωγή ενός αυτοματοποιημένου και εξαιρετικά σύντομου μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών στη θέση του γραφειοκρατικού και αναποτελεσματικού εξωδικαστικού μηχανισμού που θέσπισε η Κυβέρνηση. 

Τα δύο απλά βήματα της πρότασης που έχει στόχο να επιβιώσουν οι υγιείς επιχειρήσεις και να απαλλαγούν από τα δάνεια που τις πνίγουν έχουν ως εξής:

α. Οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη  με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες.

β.  Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με άλλα λόγια, αν το ποσοστό διαγραφής των χρεών ενός οφειλέτη προς τράπεζες είναι Χ%, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι Χ% θα είναι και το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

ii) Μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο έως 10 ετών, όπως έγινε στην Πορτογαλία, ώστε να δοθεί ανάσα σε μικρές αλλά παραγωγικές επιχειρήσεις.

iii) Αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ.

iv) Στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με πόρους του ΕΣΠΑ. Με συγκεκριμένες ημερομηνίες προκηρύξεων κάθε χρόνο, για να μπορεί ο κάθε επενδυτής να προγραμματίζει τις κινήσεις του.  

2. Βιομηχανία και Μεταποίηση 


i) Δραστική μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Μείωση της φορολογίας σε όλες τις επιχειρήσεις - μικρές και μεγάλες - από 29% σε 20% σε 2 χρόνια και μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5%. 

ii) Καθιέρωση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος αδειοδότησης για όλους τους κλάδους, με το οποίο στις απλούστερες περιπτώσεις η αδειοδότηση θα γίνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν. 

iii) Ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τις επενδύσεις και τις οικονομικές δραστηριότητες. 

iv) Ολοκληρωμένο σχέδιο για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, που θα στοχεύει στην πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με βάση το target model της Ε.Ε.  

3. Απόλυτη προτεραιότητα η εξωστρέφεια

i) Διεύρυνση του ωραρίου στα τελωνεία και ενεργοποίηση του έργου για την ενιαία θυρίδα (Single window) που απλοποιεί σε ολόκληρη τη χώρα τις διαδικασίες εξαγωγών. 

ii) Eνοποίηση των επιμέρους δημοσίων δομών για την εξωστρέφεια σε ένα ενιαίο φορέα. Ο ενιαίος φορέας θα έχει  διοικητική αυτονομία, διευθύνοντα σύμβουλο προερχόμενο από την αγορά 

iii) Προτεραιότητα στην ταχεία επιστροφή του Φ.Π.Α. στους εξαγωγείς. 

4. Στήριξη της νέας και δυναμικής επιχειρηματικότητας  για δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών  υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας 

i) Ειδικά φορολογικά κίνητρα που θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδοτική υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), όπως φορολογική έκπτωση έως και 75% στο κεφάλαιο που επενδύεται και θέσπιση αφορολόγητου για τα κέρδη από πώληση μετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις 

ii) Έμφαση στη διαμόρφωση πλαισίου λειτουργίας και στην παροχή κινήτρων για «επιχειρηματικούς αγγέλους» (business angels), ώστε να επενδύουν σε ελληνικές startups.  

5. Ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης

i) Υιοθέτηση ενός ενοποιημένου συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής υπογραφής, που θα απλοποιήσει τις συναλλαγές των πολιτών με όλους τους φορείς

ii) Έμφαση στα ανοιχτά δεδομένα, μέσα από τα οποία προάγεται η διαφάνεια και η λογοδοσία.

iii) Δράσεις για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εισαγωγής του θεσμού της τηλεσυνεδρίας και της συμμετοχής των μαρτύρων σε δίκη εξ αποστάσεως.

iv) Κατάρτιση και άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μείωσης του χάσματος Ε-skills και απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους, και ιδιαίτερα για τους κοινωνικά αδύναμους.

v) Σχέδιο για την ηλεκτρονική υγεία με προώθηση στοχευμένων δράσεων τηλεϊατρικής για τα νησιά και τις ορεινές περιοχές, μαζί με υιοθέτηση ηλεκτρονικού φακέλου για τους ασθενείς.
6. Τουρισμός - Η Ελλάδα στην κορυφή των προορισμών

i) Δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη μεγαλύτερη σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό.. 

ii) Κατάργηση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

iii) Σχεδιασμός κινήτρων αύξησης του συντελεστή δόμησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις που αναβαθμίζουν ενεργειακά τις μονάδες τους.

iv) Επιτάχυνση των ώριμων επενδυτικών σχεδίων σε τουριστικές μονάδες

v) Προώθηση του χωροταξικού πλαισίου έτσι ώστε να ευνοηθούν οι επενδύσεις σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

vi) Ιδιαίτερη σημασία δίνετε  στην πιο συστηματική ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που προσφέρει η χώρα (τουρισμός υγείας, πολιτιστικός τουρισμός, τουρισμός πόλεων, συνεδριακών τουρισμών), που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία και δυνατότητα σημαντικής αναπτυξιακής συμβολής.  

7. Ναυτιλία – Για να γίνει η Ελληνική Σημαία ελκυστική παγκοσμίως

i) Ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των ναυτικών. 

ii) Αξιοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει από τις συμβάσεις παραχώρησης στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. 

iii) Αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, μέσα από βελτιωμένες δημόσιες σχολές που θα παρέχουν προγράμματα σπουδών υψηλής ποιότητας, αλλά και από ανταγωνιστικές ιδιωτικές σχολές, που θα λειτουργούν σε ευγενή άμιλλα με τις δημόσιες.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: